A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Громади зможуть здавати в оренду невитребувані земельні ділянки

Дата: 24.01.2022 15:27
Кількість переглядів: 216

Передавати в оренду нерозподілені земельні ділянки/невитребувані паї мають право виключно сільські, селищні, міські ради, на території яких розташована така земля, відповідно до ст.13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власниками земельних ділянок (паїв)».

Як зазначається, до 1 січня 2019 р. такі повноваження мали районні державні адміністрації. Відповідно, з 1 січня 2019 р. РДА втратили такі повноваження та на даний час не має значення розташування такої земельної ділянки в межах чи поза межами населеного пункту.

«Оскільки нерозподілені земельні ділянки/невитребувані паї передаються в оренду лише після формування їх у земельні ділянки, то до таких договорів оренди застосовуються загальні положення, які регулюють оренду с/г землі», — зазначили експерти

Строк дії договору оренди нерозподіленої земельної ділянки/невитребуваного паю обмежується днем реєстрації державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.

Такий договір оренди припиняється в день державної реєстрації права власності на земельну ділянку. При цьому будь-яких договорів (додаткових угод) про його припинення складати не потрібно. Державна реєстрація припинення права оренди проводиться без подання відповідної заяви заявниками одночасно з державною реєстрацією права власності на відповідну земельну ділянку», — додали юристи. 

Оскільки наразі нерозподілені земельні ділянки/невитребувані паї передаються в оренду лише після формування їх у земельні ділянки, то до договору оренди таких земель висуваються такі ж вимоги, як і стосовно інших земельних ділянок.

Зазначається, якщо договір оренди укладено після 1 січня 2016 р., а право оренди не зареєстровано, то в орендаря його просто немає. Для того, щоб уникнути негативних наслідків орендарю потрібно невідкладно зареєструвати своє право оренди. Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь