A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

В УКРАЇНІ ЗАРЕЄСТРОВАНО СПАЛАХ ДИФТЕРІЇ! ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ДИФТЕРІЮ

Дата: 03.10.2022 10:17
Кількість переглядів: 161

     Спалах захворювання на дифтерію зареєстрували в одному з дитячих будинків-інтернатів Львівської області. У 7 підопічних інтернату під час проведення планового профілактичного обстеження виявили ознаки катаральної стадії дифтерії. Хворих у стані середньої тяжкості госпіталізували до інфекційної клінічної лікарні. За потребою для лікування вихованців будинку-інтернату буде застосований дифтерійний анатоксин. Наразі відібрано біоматеріали для бактеріологічного обстеження у 165 контактних осіб, проведено дезінфекцію приміщень інтернату та знезараження постільних речей.

Дифтерія - це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

     Збудником є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб; кип’ятіння та 1%-й розчин сулеми знищують палички через 1 хвилину. Токсин, який виділяє паличка, в зовнішньому середовищі нестійкий, швидко гине під час нагрівання (+60°С та вище), а також внаслідок дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання - від 3 до 10 днів.

      Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує, що в умовах воєнного стану найбільш ефективним методом убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків є імунізація. Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці (згідно з Національним календарем профілактичних щеплень). Надалі ревакцинацію слід робити кожні десять років. Тобто, в дорослому віці ревакцинацію необхідно проходити в 26, 36, 46, 56, 66, 76, 86… років. Усі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень, мають надаватися пацієнту безкоштовно за зверненням до сімейного лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь