A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ВІСІМ ГОЛІВ СВИНЕЙ ЗАГИНУЛО В КРОПИВНИЦЬКОМУ РАЙОНІ ЧЕРЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ НА АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ

Дата: 11.05.2023 11:11
Кількість переглядів: 64

Фото без описуДо Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про загибель свиней на території приватного підприємства «Гарант» в с. Верблюжка Новгородківської селищної ради Кропивницького району. Спеціалісти Держпродспоживслужби терміново виїхали на місце загибелі тварин та провели епізоотичне розслідування.

З огляду на наявність у загиблих тварин пінистих виділень з ротової порожнини з домішками крові ветеринарні фахівці відібрали біологічний матеріал для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було встановлено діагноз африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС було проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій РДА за участі начальника Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби Віктора Заброди. Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища (територія ПП «Гарант» в селі Верблюжка), зони захисту радіусом 3 км (вулиці Задніпряного, Лесі Українки, Хутірська в селі Верблюжка) та зони нагляду (села Верблюжка, Куцівка, Просторе, Василівка, Білозерне, Дубровино, Ручайки, Велика Чечеліївка, Білопіль, Нагорне, Сотницьке).

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней спеціалісти Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснили в епізоотичному вогнищі умертвіння безкровним методом тварин, які утримувалися на підприємстві (2 голови), та спалювання трупів тварин. Місце спалення було продезінфіковано, приміщення, в яких утримувалися тварини, знезаражено. На в’їзді до епізоотичного вогнища встановлено карантинний пост, забезпечено цілодобове чергування. Обмежено доступ стороннього транспорту та людей на час карантину з АЧС (40 діб).

Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація залишається на контролі.

Нагадаємо, що АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней у господарствах може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство Держпродспоживслужба в Кіровоградській області закликає власників тварин уважно спостерігати за станом їхнього здоров’я та дотримуватися правил біобезпеки:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
  • перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

Звертаємось до громадян – у разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь