A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Як захищають трудові права громадян на Кіровоградщині: актуальні питання та успішні справи

Дата: 28.04.2021 16:49
Кількість переглядів: 407

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/04/01-2-350x185.jpgСистема надання безоплатної правової допомоги є видом державної гарантії для людей, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Кожного дня громадяни звертаються до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги з різних питань, серед яких особливу увагу останнім часом займають питання з трудових правовідносин.

Кожен громадянин має право на працю

 

У трудовому праві під захистом прав та законних інтересів працівників розуміють сукупність матеріально-правових заходів, організаційних і процесуальних способів припинення і попередження порушень трудового законодавства, відновлення порушених трудових прав громадян і відшкодування понесеної внаслідок цього шкоди.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Особи з інвалідністю не є винятком. Статтею 17 Закону України  «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» визначено, що особам з інвалідністю забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/04/02-2.jpg

 

 

 

 

Кожен має право на заробітну плату не нижчу від визначеної законом, а  право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Важливим аспектом у напрямі захисту трудових прав є інформування працівників про найбільш типові порушення трудових прав та шляхи їх захисту. З метою підвищення обізнаності громадян в трудових питаннях, фахівці центрів проводять правопросвітницькі заходи та консультування.

У першому кварталі 2021 року до Олександрійського місцевого центру з надання БВПД, з питань трудових правовідносин, звернулося 150 громадян, яким були надані роз’яснення/консультації або призначено адвоката за рахунок держави для представництва їх інтересів в судах. До Голованівського місцевого центру з надання БВПД надійшло 60 звернень громадян щодо захисту їх трудових прав, що становить 4,4 % від загальної кількості звернень; прийнято 3 звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги з трудового права.  До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося 117 осіб, з них 97 осіб отримали консультації та роз’яснення, 20 – вторинну правову допомогу.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/04/03-1.jpg

 

 

 

 

 

Актуальними питаннями, з якими зверталися громадяни для отримання консультації були:

  • стягнення нарахованої але не виплаченої заробітної плати, стягнення середнього заробітку при затримці розрахунку при звільненні;
  • алгоритм дій у разі відмови роботодавця у звільненні за власним бажанням з поважних причин;
  • несвоєчасна виплата заробітної плати та погроза звільненням особі з інвалідністю;
  • звільнення працівника під час реорганізації установи;
  • оплата праці при виконанні обов’язків тимчасово відсутнього працівника;
  • відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок нещасного випадку на виробництві;
  • щодо залучення жінок до робіт у нічний час;
  • припинення виплати заробітної плати тощо.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/04/04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Позитивні приклади захисту громадян

 

«Захист порушених трудових прав – це одна із значних категорій з якими звертаються громадяни за захистом до центрів безоплатної вторинної правової допомоги. Тому, фахівці центру напрацювали алгоритм дій при розгляді найтиповіших трудових спорів та мають успішний досвід захисту порушених прав громадян», – зауважила юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман.

Однією успішних справ юристів Кропивницького місцевого центру з надання БВПД є справа щодо захисту трудових прав – стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.

Пан Федір з 2016 року по 2020 року працював на комбінаті хлібопродуктів. Підприємством йому була нарахована, але не виплачена заробітна плата у розмірі 34 067 грн. 19 коп.

Пан Федір був звільнений з займаної посади за згодою сторін (ч. 1 ст. 36 КЗпП України), відповідно до наказу. Він неодноразово звертався до керівництва комбінату з вимогами щодо виплати йому заборгованості по заробітній платі, але йому так нічого і не виплатили. Тому він звернувся до Кропивницького місцевого центру для надання йому правової допомоги.

Представляла інтереси клієнта юристка центру Наталія Цуцман. Після вивчення документів та узгодження правової позиції з клієнтом, Наталія Цуцман склала заяву про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.

У 2021 році Кіровський районний суд міста Кіровограда видав судовий наказ, яким повністю задовільнив позовні вимоги на користь пана Федора.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь