A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Щодо можливості будівництва двох індивідуальних житлових будинків на одній присадибній земельній ділянці

Дата: 14.12.2021 17:15
Кількість переглядів: 640

Міністерством розвитку громад та територій України надано роз’яснення з питання щодо можливості будівництва двох індивідуальних житлових будинків на одній присадибній земельній ділянці.

«Абзацом другим частини першої статті 27 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зазначено таке: «Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею 500 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки».

Звертаємо увагу, що будинок зазначений у однині, на відміну від господарських будівель і споруд.

Також у однині зазначається садибний будинок у пункті першому статті 381 Цивільного кодексу України («Садиба як об’єкт права власності»):

«Садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями».

Стаття 121 Земельного кодексу України дає аналогічне визначення «для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

З аналізу вищенаведених правових норм Міністерство розвитку громад та територій України робить висновок, що чинним законодавством України не передбачено будівництво двох чи більше індивідуальних житлових будинків (садиб) на одній присадибній земельній ділянці.

Отже, одна земельна ділянка ~ один кадастровий номер ~ один житловий будинок. Усі інші побудови на цій земельній ділянці будуть вважатися допоміжними спорудами основної речі та входити в її склад.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь