A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Відповідальність за вчинення злочинів проти статевої свободи під час воєнного стану

Дата: 15.04.2022 08:19
Кількість переглядів: 180

Під час воєнного стану зґвалтування застосовується для деморалізації мирного населення. Постраждалі від насильства в більшості випадків не говорять, що з ними сталося, оскільки на них вчинявся психологічний тиск, вони соромляться розповідати подробиці та не вірять, що якщо вони звернуться до правоохоронних органів то винних буде покарано. Але для того щоб притягнути до відповідальності осіб, які вчинили дані злочини головне не втрачати час та правильно зібрати докази. Про відповідальність за вчинення злочинів проти статевої свободи під час воєнного стану розповідає юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман.

 

Які поширені види насильства під час воєнного стану?

 

Зґвалтування і інші форми насильства є найпоширенішими під час воєнного стану. Під час воєнного стану зґвалтування відбувається найжорстокішими способами, а саме групові зґвалтування, зґвалтування сторонніми предметами, зґвалтування дітей та зґвалтування поєднані із застосуванням різних форм фізичного насильства чи катування.

Окрім того, набувають поширення під час воєнного стану викрадення та поневолення дівчат та жінок збройними  групами для надання сексуальних послуг та незаконного їх перевезення через кордон для продажу у союзні військові підрозділи та для торгівлі людьми.

 

Як зафіксувати вчинення злочину?

 

Для того щоб притягнути до відповідальності як осіб, що безпосередньо вчинили насильницькі злочини, так і вище керівництво країни-агресора, а також створити умови для отримання постраждалими компенсації необхідно зафіксувати вчинення воєнного злочину. Як це зробити?

  1. Зберегти докази. Під час військових дій такими доказами можуть слугувати:

фото та відео, де чітко зафіксовані тілесні пошкодження;

свідчення свідків (відео/звукозапис показань або письмові пояснення);

висновки медиків чи експертів (якщо є можливість);

одяг або інші предмети зі слідами злочину (їх необхідно зберігати, або зафіксувати на фото чи відео);

  1. Якщо є можливість, якнайшвидше зверніться до поліції з заявою про вчинення злочину та медичного закладу, щоб зафіксувати злочин та надати докази його вчинення, окрім того Офіс Генерального прокурора створив захищений сайт для централізованого збору інформації про воєнні злочини – warcrimes.gov.ua., де можна завантажити фото та відеоматеріали,  які в подальшому будуть використані для відновлення правосуддя в Україні та міжнародних органах.
  2. Якщо ви не знаєте як діяти та потребуєте юридичної консультації можете звернутися до безоплатної правової допомоги за телефоном           0 800 213 103.
  3. Потрібна порада чи консультація можете її також отримати за номерами Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства: за телефонами 116 123 (для повнолітніх) та 116 111 (для дітей).
  4. Якщо потребуєте психологічної допомоги можете звернутися до психологів організації «Розірви коло» за номерами телефонів                    0 800 500 335 або 116 123.

 

Як правильно зібрати та зберегти докази?

 

Для того щоб можна було застосувати докази для притягнення винних до відповідальності за вчинення злочинів проти статевої свободи важливим фактором є їхнє правильне збирання та зберігання.

Необхідно зібрати сліди біологічного походження (сліди нападника на тілі, під нігтями тощо). Якщо на території вчинення злочину ведуться активні бойові дії і звернутися до правоохоронних органів або медичного закладу неможливо для фіксації злочину їх необхідно зібрати самостійно та зберегти. Для цього їх можна відібрати на чистий марлевий або ватний тампон, який потрібно попередньо змочити водою, загорнути тампон трубочкою у сухий чистий папір та покласти до зіп-пакету або іншого поліетиленового пакету, надійно запакувавши його. Пакет слід підписати, вказавши, звідки взято зразок (з якої частини тіла чи поверхні), а також зазначивши дату та час забору. Така ж процедура із речовими доказами (одяг та інші предмети зі слідами злочину). Обов’язково докази необхідно опечатувати (двоє сусідів або інших осіб ставлять підписи на кожному такому пакеті, а за можливості вести фото або відеозйомку збирання доказів).

Окрім того завершуючим етапом є складення акту, в якому  у довільній формі необхідно вказати: дату, місце складання, а також прізвища, імена та підписи осіб, які його склали, їхні контакти та описати, що сталося, які докази зібрано, куди їх поміщено та як опечатано.

Зібрані докази необхідно зберігати в сухих умовах, уникаючи впливу прямих сонячних променів, коли з’явиться можливість терміново передайте їх правоохоронцям за описом, який ви склали. Опис має бути в двох екземплярах, один із них, з відміткою про прийняття має залишатися у вас до завершення розслідування.

 

Яка відповідальність за вчинення злочинів проти статевої свободи?

 

За вчинення кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості передбачена наступна відповідальність, а саме:

  • зґвалтування (дії сексуального характеру, які пов’язані з проникненням в тіло іншої особи без добровільної згоди потерпілої особи) - карається позбавленням волі на строк від трьох років до довічного позбавлення волі;
  • сексуальне насильство (будь-які насильницькі дії сексуального характеру, які не пов’язані із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи) – карається позбавленням волі на строк від 5 років до довічного позбавлення волі;
  • примушування до вступу в статевий зв'язок (примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з іншою особою) - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів або обмеженням/позбавленням волі на строк до 3 років);
  • вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку (вчинення повнолітньою особою дій сексуального характеру, які пов’язані з проникненням в тіло особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку) - караються обмеженням/позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого;
  • розбещення неповнолітніх (розпусні дії щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку) - караються обмеженням/позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого;
  • домагання дитини для сексуальних цілей (пропозиція зустрічі, зроблена повнолітньою особою, особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з метою вчинення відносно неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, у разі якщо після такої пропозиції було вчинено хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася) - караються обмеженням/позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Ці дії вчинені з використанням умов воєнного стану є обставиною, яка дані злочини обтяжує.

Коли працюєш з жертвами насильства (надаючи їй психологічну, юридичну чи іншу допомогу) головне уникати повторного тригеру потерпілих, щоб їм не доводилося переживати жах статевого насилля, переповідаючи по кілька разів медикам, слідчим, прокурорам


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь