A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Штрафне послаблення для майже всіх

Дата: 13.06.2022 09:54
Кількість переглядів: 168

В п. 12 розд. ІІ Закону про РРО прописали, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Декілька зауважень з цього приводу.

1. Це звільнення стосується всіх суб’єктів господарювання — як ФОП, так і юросіб.

2. Немає обмеження якоюсь територією — наприклад, де ведуться/велися бойові дії. Тобто стосується всієї території України.

3. Стосується всіх вимог Закону про РРО. Тобто не лише власне застосування РРО/ПРРО. Вимог щодо ведення обліку товарних запасів ФОП теж стосується.

4. Звільнення сформульовано доволі невдало. Сказано, що на період воєнного стану санкції не застосовуються. А що потім? Можуть пізніше бути застосовані санкції за порушення, вчинені під час воєнного стану?

Розуміємо це так, що по факту:

— під час воєнного стану тимчасово заблоковано можливість накладати санкції за порушення вимог Закону про РРО як за «воєнні», так і за «довоєнні» порушення;

— «воєнні» порушення звільнені від санкцій назавжди. Тобто і пізніше за ці порушення оштрафувати буде не можна.

Зрозуміло все це з урахуванням виключення для санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Втім, якщо дотримуватися вимог Закону про РРО вам об’єктивно нічого не заважає, то, звісно, краще не порушувати. Бо зараз податківці з цього приводу не багатослівні — лише цитують норму Закону про РРО. А куди піде їх роз’яснювальна практика у майбутньому передбачити складно.

5. Є і такий досить дивний нюанс. Податківцям у повному обсязі відновили право проводити фактичні перевірки. Стосуватися вони, як розуміємо, можуть і питань виконання Закону про РРО. Так ось у чому дивина.

В п. 69.2 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ з’явилося уточнення, згідно з яким у разі виявлення порушень за результатами фактичних перевірок штрафи застосовуються, а вимоги законодавства щодо зупинення штрафів на період воєнного стану або карантину не застосовуються (!) у тому числі положення п.п. 112.8.9 ПКУ (про форс-мажор).

То що ж то виходить? Однією рукою санкції за Законом про РРО забрали, а іншою — повернули? Розуміємо це так, що штрафи податківці накладатимуть саме на тих, хто порушує порядок здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (винятковий випадок з п. 12 розд. ІІ Закону про РРО).

Також штрафуватимуть за результатами фактичних перевірок тих, хто порушує вимоги у частині забезпечення можливості покупцю/замовнику розрахуватися картою.

Але, знову ж таки, формулювання доволі невдале. Тому мусимо повторити ще раз: якщо немає об’єктивних перешкод для виконання вимоги Закону про РРО, то їх слід виконувати.

6. Щодо адмінштрафів (за ст. 1551 КпАП) прямого звільнення немає. Втім якщо вини особи немає, то не може бути і адмінштрафу (ст. 9 КпАП).Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь