A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

105 років з Дня народження нашого земляка Мазуренка Олексія Юхимовича - двічі Героя Радянського Союзу

Дата: 20.06.2022 15:44
Кількість переглядів: 224

Олексій Юхимович Мазуренко народився 20 (7) червня 1917 року в селі Степове Устинівського району у селянській сім’ї. Навчався в Устинівській школі. Із шкільних років працював, допомагав батькам, розносив пошту, в тому числі, і на місцевий аеродром. Тут і народилася мрія стати льотчиком.

Задля здійснення мрії юний Олексій їде до сестри у м. Шахти. Працюючи шахтарем, навчався в місцевому аероклубі.

З 1938 року перебував  на службі у Військово-морському флоті. Закінчив Єйське військово-морське авіаційне училище, з грудня 1940 року — командир авіаланки.

З перших днів війни О.Ю. Мазуренко бере участь в бойових діях проти ворожих військ. З липня 1941 року на новому літаку ІЛ-2 здійснює бойові вильоти на підступах до м. Ленінграда. Тільки за три перших осінніх місяці 1941 року льотчик здійснив 45 бойових вильотів. Свою першу Зірку Героя наш земляк одержав у 25-річному віці за виявлені мужність, героїзм та відвагу.

Всього за час війни льотчик-ас здійснив більше 300 вильотів, в ході яких особисто потопив 8, в складі групи — 22 ворожі кораблі.

 Його авіаційний полк потопив у Балтійському морі більш як 100 бойових кораблів і транспортних суден нацистських сил.

1944 року за бойові успіхи в Ризькій операції нагороджений орденом Червоного Прапора.

5 листопада 1944 року — двічі Герой Радянського Союзу з врученням медалі «Золота Зірка». Брав участь в Ленінградсько-Новгородській, Нарвській, Прибалтійській, Східно-Пруській, Східно-Померанській, Берлінській наступальних операціях. Перемогу 9 травня 1945 зустрів на острові Борнгольм.

1949 року закінчує Вищі офіцерські льотно-тактичні курси авіації Військово-морського флоту. 1952 року закінчив Військово-морську академію.

Командував авіаційним полком, по тому — дивізією.

Працював у центральному апараті Військово-морського флоту. З 1972 року — генерал-майор авіації О. Ю. Мазуренко у запасі.

Останній візит на малу батьківщину, теплий, насичений і плідний датований вереснем 2003 року. А вже 11 березня 2004 року Олексій Юхимович Мазуренко завершив свій земний шлях. Похований в м. Санкт – Петербурзі.

В  Устинівці на честь видатного земляка  9 травня 1948 року встановлено погруддя, вилите у бронзі.

Постать  Олексія Юхимовича Мазуренка у нашому сьогоднішньому житті є надзвичайно важливою. В часи, коли наша країна виборює своє право на існування, життя і подвиги  нашого героїчного земляка мають стати прикладом мужності і самовідданості при захисті Вітчизни для прийдешніх поколінь.

         Легендарна особистість і разом з тим проста і великої душі людина – таким пам’ятають його всі, хто  хоч раз у житті зустрічався з Олексієм Юхимовичем.

          Наш обов’язок  берегти пам’ять про нашого видатного земляка, виховувати на його прикладі патріотів  нашого краю і України.

Життєвий шлях Мазуренка Олексія Юхимовича підтверджує, що будь-які мрії збуваються, якщо вони поєднуються з відданістю обраній справі, з тяжкою працею і високим професіоналізмом.

         Нехай цей приклад надихає кожного з нас на нові звершення.


Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь