A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ПОСІВНІ ЯКОСТІ НАСІННЯ В РЕАЛІЯХ СЬОГОДЕННЯ

Дата: 17.08.2022 13:17
Кількість переглядів: 159

Незабаром розпочнеться посівна кампанія озимих культур 2022. А отже, саме час поспілкуватись про посівні якості насіннєвого матеріалу, від яких на 50-60% залежить майбутній урожай.

Насіннєвий матеріал будь-якої культури характеризується такими показниками як енергія проростання, схожість, вологість, маса 1000 насінин, чистота, наявність домішок насіння інших культур та бур’янів, зараженість хворобами та заселеність шкідниками.

Яке б не було походження насіння - закуплене у виробників, посередників тощо чи власне - воно все одно потребує проведення лабораторних досліджень безпосередньо перед посівом. Ви спитаєте навіщо? А тому, що ці показники дозволять нам провести необхідні розрахунки по нормі висіву. А це в свою чергу в подальшому забезпечить і нормальне проростання і густоту посівів, і на кінець заощадить кошти.

Та чи на всі показники необхідно проводити дослідження? Тим більше зараз війна і коштів катастрофічно не вистачає аграріям. Розуміючи реалії сьогодення, спеціалісти з насінництва та розсадництва рекомендують звернути увагу на основні якісні показники, що характеризують придатність насіння до посіву. А саме, схожість, чистота насіння та маса 1000 насінин. Маючи результати досліджень цих основних показників можна з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витрачати зайвий посівний матеріал.

Поряд з цим, важливо визначитись щодо зараженості насіння шкідниками та хворобами, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії.

Отже, проведення досліджень на посівні якості насіння – це надважливий підготовчий етап до урожаю в майбутньому. А допомогти в цьому можуть спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки за телефоном +380501717369. Вони не лише нададуть консультації, а й допоможуть у відборі проб та направленні до відповідних лабораторій, з переліком яких можна ознайомитись за цим посиланням.

Працюємо разом, працюємо на результат!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь