A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Які зміни відбулись у законодавстві про працю в частині регулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом?

Дата: 18.08.2022 15:41
Кількість переглядів: 126

З 10.08.2022 набрав чинності Закон України від 18.07.2022 № 2421-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом», яким внесені зміни до Кодексу законів про працю України.

Зазначений Кодекс, серед іншого, доповнено статтею 21-1 «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом». Положення цієї статті визначають, що трудовий договір з нефіксованим робочим часом – це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи. Обов’язок  працівника виконувати роботу виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених цією статтею.

Роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та у передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи. Водночас роботодавець повинен дотримуватися вимог законодавства щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку.

Зміни також внесені до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» – встановлено, що під час нарахування заробітної плати працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставка єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Примітка. Ознайомитися з текстом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом» можна тут: https://cutt.ly/AXa4dVB.

У вас є питання сфери зайнятості? Зверніться до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, розміщеними тут: https://cutt.ly/oJ8G2q9.

Крім того, ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь