A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Протягом вересня в Україні зареєстровано 2 випадки правця

Дата: 28.10.2022 09:06
Кількість переглядів: 744

Фото без описуВ Україні епідемічна ситуація із захворювання на правець продовжує залишатись напруженою. Протягом вересня 2022 року на території України зареєстровано 2 випадки правця. За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України з початку року зареєстровано 11 випадків захворювання на правець. Для порівняння, протягом аналогічного періоду 2021 року було зареєстровано 5 випадків.

Війна – ідеальне середовище для поширення правця - небезпечного інфекційного захворювання

Бактерії, що спричиняють правець, живуть у ґрунті, пилу та кишковому тракті тварин. Інфікуватися можна навіть через крихітну подряпину, але ймовірність значно вища після отримання глибоких ран. Смертність від правця сягає 70%. Обробка рани антисептиками не може знешкодити бактерії.

Правець не передається від хворої людини до людини – лише через потрапляння бруду у рани чи через укуси тварин. Але безпечнішим він від цього не стає.

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему, викликає тонічні та тетанічні судоми скелетних м’язів з асфіксією. Збудником правця є клостридія тетані (Clostridium tetani), яка належить до анаеробних мікробів, утворює спори і виділяє токсин. Вона міститься у ґрунті, а спори її є в травному каналі овець, коней та інших свійських тварин. У зовнішнє середовище паличка потрапляє з випорожненнями людини і тварин.

Проникає збудник в організм людини через рани при травмах, укусах, опіках, відмороженнях, у породіль при порушенні асептики, у новонароджених при забрудненні пупкової рани.

Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження.

Без вчасної медичної допомоги хвороба може призвести до смерті.

Для лікування правця використовується антитоксин правцевий та протиправцевий імуноглобулін. Який препарат вводити і скільки – залежить від стану хворого і часу, скільки минуло від моменту зараження.

Єдиний спосіб запобігти правцю – вакцинація.


Фото без опису

Відповідно до Національного календаря щеплень, діти отримують щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років, а дорослі – кожні 10 років. Навіть якщо ви перехворіли природнім шляхом – вакцинуватися треба обов’язково. Імунітет після захворювання швидко минає і є ймовірність повторного зараження.

При появі перших симптомів правця, негайно звертайтеся до лікаря!

Бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь