A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Всесвітній день боротьби з діабетом

Дата: 14.11.2022 08:34
Кількість переглядів: 146

Фото без описуДІАБЕТ – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін – гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові. В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Існують три основні типи діабету: 1) діабет І типу (інсулінозалежний) – характерне недостатнє вироблення підшлунковою залозою інсуліну, розвивається швидко в основному у дітей і молодих людей. 2) діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) виникає, коли організм неефективно використовує вже виділений інсулін, розвивається поступово частіше у людей старше 40 років, зустрічається у 80-85 % випадків. 3) гестаційний діабет – вперше діагностують у період вагітності, може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Фактори ризику появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції, провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав захворіти на цукровий діабет), низька фізична активність, атеросклероз, гіпертонічна хвороба.

СИМПТОМИ ДІАБЕТУ: сухість у роті, спрага, надмірне сечовиділення, втрата ваги при підвищеному апетиті, зуд шкіри (особливо в області геніталій у жінок), погано заживаючі рани, постійне відчуття голоду, погіршення зору, постійне відчуття втоми. Ці ознаки найбільш характерні для цукрового діабету 1 типу.

ПРОФІЛАКТИКА ДІАБЕТУ у простих правилах здорового способу життя:

– не допускати надлишкової ваги;

– мати регулярні фізичні навантаження;

– дотримуватися здорового харчування, зменшення кількість цукру, насичених жирів і збільшення  споживання  клітковини – овочів та фруктів;

– відмовитися від куріння і надлишкового вживання алкоголю;

– регулярно перевіряти рівень глюкози в крові (норма 3.89-5.83), слідкувати за артеріальним тиском та холестерином;

– уникати стресу.

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє попередити розвиток тяжких ускладнень.

Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь