Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Всесвітній день абетки Брайля – 4 січня

Дата: 04.01.2023 16:15
Кількість переглядів: 120

Цей день встановлений Резолюцією генеральної асамблеї  ООН в грудні 5 років тому.

 

Всесвітній день абетки Брайля є нагадуванням, що серед нас живуть люди, які потребують особливої турботи, уваги та підтримки. За оцінками ВООЗ, у світі орієнтовно 1 мільярд людей мають порушення зору, з них понад 10 мільйонів повністю незрячі, ще 130 мільйонів мають слабкий зір.

Шрифт Брайля – це унікальна абетка, яку назвали на честь її винахідника Луї Брайля. Вона являє собою тактильне поєднання графічних символів за допомогою 6 точок, що дає змогу передавати букви, цифри, музичні, математичні та наукові знаки. Луї Брайль був незрячим.

У 1837 р. у Франції вийшла перша книга надрукована шрифтом Брайля. Це була історія Франції.

У 2005 році ЮНЕСКО визнала систему Брайля життєво необхідною мовою спілкування, легітимною нарівні з іншими мовами світу.

У 3 роки з Луї стався нещасний випадок. Хлопчик пошкодив собі око. А трохи згодом хвороба уразила й друге око, внаслідок чого дитина повністю втратила зір. Але батьки Брайля доклали максимум зусиль, щоб їхній син отримав початкову освіту, а згодом влаштували Луї у Королівський інститут для незрячих дітей, де вони мали змогу, окрім навчання, опанувати ще й гру на органі та піаніно.

Саме тут дванадцятирічний Луї розпочав свою роботу над створенням власного рельєфно-крапкового шрифту.

На той час навчання незрячих дітей відбувалося за методом Гаюї: на цупкий папір наклеювалися великі, товсті літери. Із-за об’єму книжка для навчання виходила товстою і незручною.

Ідея створити рельєфно-крапкову абетку виникла у Луї Брайля після візиту до інституту відставного капітана-артилериста Шарля Барб’є. Там учням розповіли про так зване «нічне письмо». Це особливий вид зв’язку, який пізніше отримав назву сонографія.

Близько двох років тривала робота Луї над створенням рельєфно-крапкової абетки, а в 1829 році Брайль опублікував власний унікальний метод письма, який до сьогодні носить ім’я свого творця.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь