Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Власник житла, яке було зруйноване унаслідок війни, зможе отримати або житловий сертифікат, або цільову компенсацію. Ці кошти можна буде витратити на придбання будівельних матеріалів або на будівельні роботи.

Дата: 24.02.2023 15:20
Кількість переглядів: 85

Такий закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» (проект №7198) Верховна Рада прийняла у другому читанні, повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають автори проекту, через «Дію» вже подано близько 325 тис. повідомлень від людей, чиє житло зруйновано або пошкоджено внаслідок війни.

Новий закон визначає механізм отримання від держави певної компенсації, не чекаючи репарацій від Росії. Так, упродовж дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення власник (один із співвласників) житла має подати заяву до відповідної комісії щодо кожного зруйнованого або пошкодженого об’єкта.

У законі визначено, які саме документи мають бути додані до такої заяви. Але їх відсутність не перешкоджає розгляду заяви. Адже можна звернутися до комісії з проханням сприяти в їх отриманні.

Компенсація надається у вигляді:

грошової компенсації шляхом перерахування коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання. Порядок відкриття та ведення таких рахунків визначається Національним банком;

об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

При цьому громадянин, в якого зруйноване житло, самостійно обиратиме населений пункт, де захоче проживати, та об’єкт нерухомості. Як пояснила глава профільного комітету Олена Шуляк, «це може бути квартира на вторинному ринку або новобудова, яку планують здавати в експлуатацію. Держава максимально дає самій людині обирати те житло, де вона захоче проживати».

Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2. Обрахунок вартості 1 м2 здійснюватиметься за методикою, яку визначить Кабінет Міністрів. Також Уряд розробить порядок надання компенсації.

Пріоритетне право на отримання компенсації матимуть:

багатодітні сім’ї;

особи з інвалідністю I та II груп;

учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та інші.

Інформація про пошкоджене та знищене майно включатиметься до спеціального реєстру, де також відображатиметься рішення комісії про надання компенсації.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь