A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Всесвітній тиждень обізнаності про солі

Дата: 13.03.2023 11:48
Кількість переглядів: 132

Устинівське відділення ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»  інформує:

13-19 березня  Всесвітній тиждень обізнаності про сіль і нагадує, що скорочення споживання натрієвої солі є пріоритетним завданням з точки зору профілактики і боротьби з неінфекційними захворюваннями, на які припадає орієнтовно 86% всієї смертності і 77% загального тягаря хвороб в європейському регіоні.

Вся сіль, незалежно від місця виробництва і кольору – це сіль натрію: морська, кам'яна, рожева, гімалайська тощо. Але сьогодні випускається, в тому числі в Україні, харчова сіль з низьким вмістом натрію, в якій солоний смак зберігається завдяки добавці солі калію. Така здорова альтернатива допоможе знизити споживання натрію і компенсувати недолік калію в харчуванні українців, за прикладом Фінляндії.

За результатами дослідження STEPS 2019, українці вживають натрієвої солі 12,6 г на добу – це майже у три рази більше норми, рекомендованої ВООЗ (5г).

Вплив солі на організм

Натрій – один з елементів вживаної нами солі, повинен щодня надходити з їжею, оскільки він не виробляється в організмі самостійно. Він потрібен для формування кісток і скорочення м'язів, нормальної роботи нервової системи. Недостача солі може призвести до дисфункції нервової та м'язової систем. Хлориди також беруть участь в роботі імунної системи, при їх нестачі також страждає функція детоксикації.

Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин.

При нестачі солі в раціоні організм почне використовувати свої внутрішні резерви, запозичивши необхідні компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м'язах, далі швидко стомлюється, та її самопочуття стрімко погіршується.

Щоб уникнути цього, треба, щоб в раціоні була присутня певна кількість солі. У 2018 році ВООЗ, з метою профілактики гіпертонії і зниження ризику розвитку захворювань серця та інсульту, ухвалила рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів в день, що еквівалентно 2 грамам натрію.

Але слід врахувати, що 5 грамів (орієнтовно 1 чайна ложка) – загальна кількість солі, яку слід вжити протягом дня.

Стежте за своїм раціоном і будьте здорові !!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь