A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Іпотечне кредитування для ВПО

Дата: 08.05.2023 09:29
Кількість переглядів: 78

За різними даними, внаслідок воєнних дій на території України залишилось без житла від 1,5 до 2,5 млн осіб. Це просто колосальні цифри. Звичайно, держава впроваджує різноманітні правові механізми, які допоможуть таким громадянам отримати компенсацію за таке майно, зокрема зовсім недавно Верховною Радою України прийнято Закон України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації”. Ще однією додатковою можливістю є іпотечне кредитування для ВПО.

Механізм надання таких кредитів встановлено Порядком пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 р. № 451 Пільгові іпотечні кредити за цією програмою надаються ВПО Державною спеціалізованою фінансовою установою “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” (або скорочено – Держмолодьжитло) на придбання житла. Отримувачі кредиту самостійно обирають об’єкти, які придбаються за кошти кредиту. Однак Порядок передбачає певні вимоги до нерухомості, яка може бути об’єктом кредитування.

Хто може отримати кредит?

Пільговий іпотечний кредит може отримати громадянин України - ВПО, за умови відсутності у отримувача кредиту та у членів його/її сім’ї на праві власності житлової площі, крім житлової нерухомості, що розташована на території:

  • визначеній тимчасово окупованою відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”;
  • населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085;
  • територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений наказом Мінреінтеграції;

Окрім цього, для отримання кредиту особа має підтвердити свою платоспроможність. Платоспроможність отримувача кредиту передбачає, що за умови сплати щомісячного платежу в рахунок погашення кредиту з урахуванням відсотків залишок середньомісячного доходу позичальника та повнолітніх членів сім’ї не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум (загальний показник), визначений законодавством на відповідний період, з розрахунку на кожного члена сім’ї (за винятком усіх обов’язкових платежів (податків та зборів). Також особа має надати згоду на доступ Держмолодьжитла до його/її кредитної історії та/або на передачу до бюро кредитних історій інформації про кредитний правочин з Держмолодьжитлом.

Обов’язковою умовою також є внесення не пізніше ніж у день укладення кредитного договору на свій поточний рахунок, відкритий в банку-агенті, кошти в розмірі не менше 6 відсотків вартості житла та кошти за площу та вартість житла, що перевищує нормативну, в разі її наявності.

Які є вимоги до об’єкта кредиту (житла)?

  • Площа житла – не більше ніж 52,5 м² на сім’ю з однієї чи двох осіб + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї додатково. Площа та сума кредиту розраховується залежно від кількості членів сім’ї, яких ви вказали в заяві.
  • Гранична вартість 1 кв. метра житла не може перевищувати опосередковану вартість, яка визначається Мінрегіоном відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду від 27 вересня 2005 р. № 174
  • Позичальник сплачує за власний рахунок вартість площі житла, що перевищує нормативну площу або вартість, якщо така є.
  • Житловий будинок має бути прийнято в експлуатацію не більш ніж 50 років тому чи реконструйовано не більш ніж 35 років тому. Об’єкт кредитування не повинен бути розміщений на тимчасово окупованій території та в районі бойових дій.

Відсоткова ставка та строк

Відсоткова ставка за такими кредитами встановлюється у розмірі 3 відсотків річних на період дії кредитного договору.

Кредит надається на строк до 30 років (для порівняння, до листопада 2022 р. такий строк становив до 20 років), але не більше ніж до досягнення позичальником на дату повного виконання зобов’язань за кредитним договором віку 65 років (включно).

Алгоритм отримання кредиту

Етап 1. Подання заяви

Заява може бути подана:

  • під час особистого звернення до регіонального управління Держмолодьжитла.

В такому випадку заява подається в паперовому вигляді за формою, розміщеною на сайті Держмолодьжитла. Після надходження заяви Держмолодьжитло перевіряє заявника та членів його сім’ї на відповідність вимогам, визначеним Порядком.

  • в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, який адмініструється державним підприємством “Дія”.

Порядок дій:

  1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.
  2. Перевірте коректність своїх даних у профілі користувача, актуалізуйте їх за необхідності.
  3. Заповніть заяву. Усі дані, окрім РНОКПП та номера довідки переселенця (ВПО) членів сім’ї, підтягуються автоматично або обираються з випадаючого списку.
  4. Дочекайтеся завершення автоматичної перевірки даних про вас та членів вашої сім’ї в Єдиній інформбазі про ВПО та відправте заяву на розгляд.
  5. Держмолодьжитло розгляне вашу заяву протягом одного робочого дня. Ви отримаєте сповіщення про результат розгляду в кабінеті громадянина та на електронну пошту.
  6. Якщо вам відмовили у внесенні до реєстру кандидатів, ви можете внести зміни в заяву і подати її ще раз.

Етап 2. Внесення заявника до реєстру кандидатів, що зареєструвалися для отримання кредиту

За результатами розгляду заяви про намір отримати кредит, Держмолодьжитлом може бути прийнято рішення про внесення заявника до реєстру. Реєстр розміщено на сайті Держмолодьжитла. Він формується в алфавітному порядку, а кожному кандидату в реєстрі присвоюється індивідуальний номер.

Етап 3. Здійснення випадкового відбору переможців

Відбір переможців, які зможуть отримати пільговий іпотечний кредит, з числа включених до реєстру кандидатів, здійснюється шляхом випадкового вибору за допомогою генератора випадкових чисел, що проводиться із застосуванням відповідного програмного забезпечення.

Процедура відбору проводиться в разі потреби, але не рідше, ніж один раз на чотири місяці (за умови фактичного надходження коштів гранту, за рахунок яких надаються кредити).

Етап 4. Подання документів

Для отримання кредиту переможець має подати до регіонального управління Держмолодьжитла такі документи

При цьому Порядок не встановлює строк, протягом якого ці документи мають бути подані Держмолодьжитлу. Однак згідно з інформацією, розміщеною на сайті Держмолодьжитла, це здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту обрання особи переможцем.  

Якщо ж переможцем не подано відповідні документи, регіональним управлінням Держмолодьжитла складається акт про неявку особи та неподання заяви про надання кредиту (далі – акт).

Переможець може подати заяву про відмову від отримання кредиту. Переможці, які подали таку заяву та/або щодо яких складено акт, втрачають право на отримання кредиту за своїм індивідуальним номером у реєстрі та виключаються з нього, але вони можуть повторно зареєструватися в реєстрі.

Індивідуальні номери інших кандидатів при цьому зберігаються

Етап 5. Прийняття рішення про надання кредиту

Рішення про надання кредиту приймається Держмолодьжитлом протягом місяця з дня подання переможцем документів для отримання кредиту (за умови фактичного надходження коштів гранту на рахунки Держмолодьжитла).

У разі прийняття рішення про відмову в наданні кредиту, переможця повідомляють про це в письмовій формі у місячний строк з моменту прийняття такого рішення. Відповідне рішення може бути оскаржене ним у встановленому законодавством порядку.

Етап 6.Укладення кредитного договору, договору іпотеки

Кредит надається на підставі кредитного договору, до якого додаються розрахунок розміру кредиту з визначенням внеску позичальника та розрахунок щомісячних обов’язкових платежів.

Набуття та реєстрація позичальником права власності на придбане за рахунок кредиту житло здійснюється відповідно до чинного законодавства України. Оплата за придбання житла при цьому здійснюється виключно у безготівковій формі у національній валюті.

Наданий позичальнику кредит може бути погашено достроково без застосування штрафних санкцій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь