Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

У Європейський день боротьби з торгівлею людьми говорили про шляхи її запобігання

Дата: 18.10.2023 14:27
Кількість переглядів: 104

18 жовтня уся світова спільнота відзначала Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який започатковано у 2007 році Європейським парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

З нагоди цього дня фахівцями Устинівського  відділу   Кропивницької  філії Кіровоградського обласного центру зайнятості проведено для безробітних громадян семінар «Ризики нелегальної трудової міграції». До заходу долучилися й представники  КЗ «Устинівська публічна бібліотека» Устинівської селищної ради  Олена Ткач і Тетяна Пінчук.

 Увагу присутніх було акцентовано на тому, що необачні кроки, які шукачі роботи здійснюють в пошуках кращого та затишного життя, можуть стати оманливими, адже міграційні процеси супроводжуються й таким негативним явищем як торгівля людьми.

Про причини виїзду громадян за межі країни, сенс поняття «нелегальна міграція», розповіли про форми та методи вербування, наслідки незаконного перебування особи за кордоном, ризики трудової міграції та шахрайські схеми, які використовують торговці людьми, присутнім розповіла бібліотекар Олена Ткач і методист Тетяна Пінчук.

«Зовнішня трудова міграція призводить до відтоку за кордон найбільш кваліфікованої частини трудоресурсного та інтелектуального потенціалу, що провокує дефіцит робочої сили в певних галузях та регіонах. Основне завдання соціальних служб полягає в мінімізації негативних наслідків трудової міграції, максимальному використанні позитивних для громадян та суспільства результатів», - повідомила Тетяна Пінчук.

За словами фахівчині Алли Хохулі,  обов’язок служби зайнятості застерегти та попередити шукачів роботи про небезпеку, яка чекає на них у разі нелегального працевлаштування не тільки у своїй країні, а й за кордоном. «Працюючи нелегально, працівник позбавляє себе гарантованого права на працю, соціального, пенсійного забезпечення та інших соціальних гарантій. А використання тіньової зайнятості роботодавцем фактично позбавляє його права вимагати від працівника виконання якісної роботи та правил внутрішнього трудового розпорядку тощо», - підкреслила фахівчиня.

Гра «Як улаштуватися на роботу “, яку була проведена А. Хохулею, допомогла  кожному учасникові зрозуміти проблеми та потреби людей, потерпілих від  торгівлі людьми, а також навчитися самостійно  приймати рішення.

       Учасники семінару отримали рекомендації щодо виваженості прийняття рішення на користь заробітчанства за кордоном та першочергового аналізу всіх можливостей працевлаштування в Україні. Саме такі заходи є важливими, оскільки допомагають уникнути небезпеки, пов'язаної з торгівлею людьми, а також підтримують та захищають права тих, хто став жертвою.

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь