A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Призначення субсидії за фактичним місцем проживання внутрішньо переміщених осіб

Дата: 05.12.2023 16:50
Кількість переглядів: 334

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства:

  • які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку);
  • які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання (оренди) житла .
  • які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору наймання (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

У зазначених випадках склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії з додаванням до заяви відповідних документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Для орендарів житлового приміщення (будинку) житлова субсидія призначається за наявності договору наймання (оренди) житла з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більш як до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору наймання (оренди) житла. На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.

Відповіді на актуальні запитання :

Якщо власник житла отримує компенсацію за проживання ВПО чи має він право отримувати субсидію?

Отримання компенсації не впливає на право особи отримувати субсидію. Це різні види допомоги, тому, якщо немає інших підстав відмови в субсидії, така особа може отримувати одночасно і компенсацію за проживання ВПО і субсидію.

Відповідно до Постанови від 20.07.2020 №632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», до середньомісячного сукупного доходу не включаються такі соціальні виплати: допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам; компенсація витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період дії воєнного стану.

 Особливості надання субсидії для внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщені особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому  без укладеного договору наймання (оренди) житла мають право на призначення житлової субсидії одному із членів домогосподарства.

В такому випадку склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії з додаванням до заяви необхідних документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства: довідка ВПО та акт обстеження.

Після закінчення строку отримання житлової субсидії домогосподарствам, в складі яких є ВПО, автоматичне призначення не відбувається, а заявник повинен знов звернутися із відповідним переліком документів для її призначення на наступний період.

Чи потрібно ВПО для отримання субсидії додатково (крім довідки ВПО) надавати акт обстеження?

ВПО мають право на отримання субсидій за фактичним місцем проживання, а не за місцем реєстрації. При цьому дозвіл власника орендованого житла не передбачений чинним законодавством.

Для ВПО не є обов’язковим подавати договір оренди житла – однак у такому випадку посадова особа виконавчого органу  роблять акт обстеження щодо фактичного проживання та передають до УПФУ. Це необхідно для того, щоб визначити склад сім`ї та підтвердити те, що зазначено у декларації, бо в цьому приміщенні можуть бути зареєстровані інші особи.

Інші підходи і обмеження, щодо врахування доходів для ВПО такі ж, як і для всіх громадян. До доходів ВПО не враховується допомога на проживання, яка виплачується на підставі Постанови КМУ 332.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь