A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Команда просвітницького проекту «Баба Єлька» відвідала Устинівщину

Дата: 22.03.2024 16:35
Кількість переглядів: 72

Сьогодні, 22 березня 2024 року,  до Устинівської громади завітали  гості – організатори та учасники громадського об’єднання Проєкт «Баба Єлька».

Мета проекту - привернути увагу до зв’язку поколінь, залучити молодь до збереження найкращих зразків культурної спадщини та популяризувати знання про українську ідентичність.

Проєкт діятиме на території п’яти громад: Долинської, Онуфріївської, Петрівської, Устинівської та Голованівської і передбачатиме проведення презентацій, майстер-класів та експедицій у найвіддаленіші села цих громад для  пошуку і збереження автентичних народних пісень, які співали і співають на Кропивниччині, фіксацію спогадів свідків Голодомору, вивчення узорів та крою давнього одягу, кулінарних традицій кінця ХІХ – поч. ХХ ст на основі спогадів старожилів.

За час свого існування етнопроєкт повернув з небуття близько 1000 пісень, понад 200 рецептів, старовинний одяг та величезний пласт традицій. У поле їхнього зору потрапляє усе, що стосується нашої історії та культури – свідчення про Голодомор, Другу світову війну, розкуркулення та колективізацію, пісні, танці, одяг, приказки та примовки, традиції й обряди, вірування й забобони, рецепти страв та засоби народного лікування. Але найважливішою частиною роботи колективу є не лише науково-етнографічна діяльність, а й популяризація всього, що знаходиться та записується в етноекспедиціях. Тепер кожен у Кропивницькому може приміряти керсетку, спробувати салат «теліжка» та станцювати падеспанець. А жителі інших областей чи країн можуть передивитися матеріали з кожної експедиції на youTube каналі проекту «Баба Єлька», замовити книжку рецептів «Смачна Кропивниччина», одяг за зразками народного чи хустку з вибійкою.

          Учасники заходу мали змогу поринути в атмосферу життя наших предків: дізнатися про давно забуті рецепти та страви, приміряти одяг наших прабабусь та взяти участь у майстер-класі з танців  «краковяк», «полька», «гречаники», «карапет».

          У глибокому розумінні «баба Єлька» - це метафора, яка означає тісний зв’язок зі своїм корінням. У широкому – намагання привернути увагу молоді до історії і традиційної культури, спонукати ідентифікувати себе українцями і пишатися цим.   

Проект продовжує свою подорож-експедицію Устинівським краєм і планує відвідати наші села з метою ознайомлення з народною творчістю наших земляків.

Партнерами проекту стали Департамент культури й туризму Кіровоградської ОВА, Центральноукраїнський державний університет імені В. Винниченка, Кіровоградський обласний краєзнавчий музей.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь