Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Припинення права власності на знищене житло, яке має кількох власників: ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ?

Дата: 01.04.2024 13:04
Кількість переглядів: 36

Припинення права власності на знищене житло — це один із обов’язкових етапів для отримання компенсації у вигляді як житлового сертифіката, так і коштів на нове будівництво.

Господар зруйнованої оселі має здійснити дії щодо державної реєстрації припинення права власності ПІСЛЯ затвердження уповноваженим органом відповідного рішення «компенсаційної» комісії і ДО дати нотаріального посвідчення договору про придбання житла з використанням житлового, або ж ДО моменту проведення виплати коштів на будівництво.

В яких випадках застосовується?

Якщо житло має кількох співвласників.

Йдеться, як про спільну часткову власність (тобто для кожного господаря визначено конкретну частку в праві власності на спільне майно), так і про спільну сумісну (наприклад, приватизована на кількох осіб нерухомість).

Якщо нерухомість була придбана у шлюбі.Фото без опису

У такому випадку житло належить чоловіку і дружині на праві спільної сумісної власності, навіть за умови, що титульний власник (особа, на яку зареєстровано право власності) — один, або подружжя вже офіційно розлучилося.

Зверніть увагу: таке правило не поширюється на випадки набуття права власності на нерухомість одним із подружжя шляхом спадкування або на підставі договору дарування!

Як виражається згода співвласника на припинення права власності?

Припинити право власності на спільне майно у випадку його знищення можна лише за наявності згоди всіх співвласників!

Для державної реєстрації припинення права власності на житло у зв’язку з його знищенням подається відповідна заява власника (співвласників) закінченого будівництвом об’єкта, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально. Якщо майно належить на праві спільної сумісної власності подружжю (колишньому подружжю), заява підписується кожним з подружжя (колишнього подружжя) незалежно від наявності державної реєстрації права власності лише в одного з них. Тобто для проведення державної реєстрації потрібно подавати заяви від усіх співвласників.

Врахуйте: якщо процедура припинення права власності буде здійснюватися у ЦНАПі, то спершу потрібно звернутися до нотаріуса для оформлення відповідної заяви.

Яким чином підтверджується факт руйнацій?

Така процедура державної реєстрації проводиться за наявності інформації про факт знищення житла, яка підтверджується відомостями одного із таких джерел:

*Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;

*Реєстру пошкодженого та знищеного майна;

або

*поданого заявником відповідного акта комісійного обстеження.

Пам’ятайте: власники знищених під час війни осель звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації припинення права власності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь