A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Правовий статус неповнолітніх батьків

Дата: 01.02.2021 15:11
Кількість переглядів: 688

    Іноді трапляються історії, коли особа стає матір'ю або батьком немовляти ще до досягнення власного повноліття. Законодавством України визначено, що неповнолітні батьки мають такі ж права та обов’язки щодо дитини, як і повнолітні батьки, та можуть їх здійснювати самостійно.

    Неповнолітні батьки мають право й зареєструвати народження дитини . При цьому якщо неповнолітні батьки не перебувають у шлюбі між собою, однак хлопець подає заяву про визнання себе батьком дитини, орган державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини. У разі якщо повідомити батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього неможливо, орган державної реєстрації актів цивільного стану повинен повідомити орган опіки та піклування про запис неповнолітнього батьком дитини.

    Та все ж разом із цим неповнолітні батьки володіють особливим правовим статусом. Закон, прирівнюючи їх у правах та обов’язках до повнолітніх батьків, наділяє їх додатковими правовими гарантіями. Своєрідність правового положення неповнолітніх батьків полягає в тому, що вони, з одного боку, є батьками, що володіють певним обсягом прав і обов’язків стосовно своїх дітей, і, з іншого боку, продовжують залишатися дітьми, наділеними власним колом прав.

    Наприклад, якщо мати, батько дитини є неповнолітніми, то надавати їм допомогу у здійсненні батьківських прав та виконанні батьківських обов’язків зобов'язані баба , дід дитини з боку того з батьків, хто є неповнолітнім. Також саме вони зобов’язані утримувати своїх малолітніх, неповнолітніх внуків, якщо у них немає матері, батька або якщо батьки не можуть з поважних причин надавати їм належного утримання, за умови, що баба, дід можуть надавати матеріальну допомогу.

    Крім того, якщо мати, батько ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини, або є хронічними алкоголіками або наркоманами, або вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва, вони можуть бути позбавлені батьківських прав лише у разі досягнення ними повноліття.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь