Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Що робити, якщо ви стали жертвою кримінального правопорушення?

Дата: 01.03.2021 09:52
Кількість переглядів: 352

Коли, гортаючи стрічку новин, ми бачимо повідомлення про різноманітні кримінальні правопорушення , здається, що це може статися з ким завгодно, але точно не з нами. Відтак і над питанням, що робити в такій ситуації, ми замислюємося лише тоді, коли вже стали жертвою кримінального правопорушення. На жаль, на 100% застрахувати себе від небезпек неможливо. Однак можна спробувати зменшити ризики потрапляння у неприємні ситуації. Але якщо вона сталася, то треба знати, що робити у такому випадку. Розповідає фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Ганна Гоголева.

   Перш за все запам'ятайте, що у випадку нападу варто якомога голосніше кликати на допомогу.

   Порада! Викрикуйте слово «пожежа», оскільки люди швидше реагують саме на такий заклик.

   Не намагайтеся самостійно зупинити злочинця – ваші життя та здоров’я важливіші за будь-які матеріальні цінності. Намагайтесь запам’ятати якомога більше інформації про правопорушника – обличчя, одяг, марку та номер автомобіля, напрямок руху, якщо є можливість, то сфотографуйте нападника. Ці відомості можуть суттєво допомогти правоохоронцям у розслідуванні кримінального правопорушення.

   Що необхідно зробити, щоб захистити свої права, якщо ви стали жертвою кримінального правопорушення

1. Викликати поліцію:

-терміново телефонуйте за номером «102» . Зв’язавшись з черговою частиною, наполягайте, щоб на місце виїхала слідчо-оперативна група, а не патрульна;

-після приїзду слідчо-оперативної групи необхідно дізнатись у правоохоронців інформацію про них (прізвище, ім’я, по батькові, посада), здійснювати відеофіксацію дій співробітників поліції, а також уважно слідкувати за їх діями (це допоможе, за потреби, оскаржувати дії або бездіяльність поліцейських і дозволить запобігти зникненню важливих матеріалів);

-наполягайте, щоб у вас відібрали пояснення, внесли відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань і визнали потерпілим.

2. Звернутися безпосередньо у відділ поліції за місцем вчинення кримінального правопорушення:

-наполягайте, щоб у вас прийняла заяву уповноважена особа;

-крім заяви уповноважена особа повинна відібрати у вас пояснення щодо подій, стосовно яких ви звернулись;

-якщо вам завдано тілесних ушкоджень і ви ще не встигли звернутись до медичної установи, уповноважена особа повинна винести постанову про проведення медичного освідування і направити вас до медичної установи.

   Неприйняття заяви про вчинення кримінального правопорушення не допускається! Дії або бездіяльність працівників правоохоронних органів, які не приймають у вас заяву про вчинення кримінального правопорушення або його невнесення до ЄРДР може бути оскаржене через звернення до керівника відповідного правоохоронного органу, прокуратури або до суду.

А як же взагалі уникнути таких ситуацій і не стати жертвою кримінального правопорушення? 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь