A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Щодо підвищення орендної плати

Дата: 17.03.2021 09:37
Кількість переглядів: 4376

Останнім часом все частіше порушується питання щодо роботи Устинівської селищної ради в напрямку збільшення надходжень до бюджету, зокрема підвищення відсоткової ставки орендної плати за діючими договорами оренди.

В соціальних мережах жителями Устинівської селищної територіальної громади обговорюється підвищення ставки орендної плати до 12 %, 24 % і, навіть, 36 %. При цьому, пропонується Устинівській селищній раді «зобов'язати орендарів внести зміни до діючих договорів оренди в частині розміру орендної плати».

Насамперед, для розуміння данного питання треба вивчити правову природу договору оренди землі, а також плати за користування землею.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату – є однією із істотних умов договору оренди землі згідно з частиною 1 статті 15 Закону України «Про оренду землі».

Орендна плата за землю державної та комунальної власності є платою за користування землею за договором, а також однією з форм плати за землю, тому має складну «цивільно-податкову» природу.

З одного боку, договір оренди землі є цивільно-правовим, а отже, йому притаманні такі ознаки як свобода договору, обов'язковість його виконання сторонами тощо. Однак, норми податкового законодавства мають пріоритет над нормами інших галузей законодавства для цілей регулювання податкових правовідносин і не допускають регулювання податкових правовідносин за домовленістю сторін.

Відповідно до підпунктів 288.5.2., 288.5.3. пункту 288.5. статті 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки, за винятком випадків визначення орендаря на конкурентних засадах (шляхом проведення аукціону).

Враховуючи вищевикладене, максимальний розмір орендної плати за договором оренди землі становить 12 % нормативної грошової оцінки.

Окрім того, пропозиції про зобов'язання орендарів щодо внесення змін до договору оренди не містять законодавчого підґрунтя, оскільки суперечать положенням частини 1 статті 651 Цивільного кодексу України, відповідно до якої зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом, а також частини першої статті 30 Закону України «Про оренду землі», згідно з якою зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін.

Тому з метою недопущення поширення недостовірної інформації, що вводить в оману мешканців громади, просимо при висловлюванні особистої позиції по окремих питаннях враховувати положення чинного законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь