A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Купальська ніч

Дата: 06.07.2021 13:20
Кількість переглядів: 681

Свято Івана Купала – одне з давніх (дохристиянських) свят східних слов’ян, яке пов’язане з давньослов’янською вірою та носить магічний характер – ритуальне очищення вогнем, ворожіння, гадання, ігри. 

В часи, після Хрещення Русі, старі звичаї стали тісно пов’язаними з християнською подією, свято набуло нового змісту. Хоча воно і має язичницьке коріння, до цих пір в ніч з 6 на 7 липня палять багаття на берегах річок, влаштовують масові купання з пусканням вінків по воді, стрибають через вогнища та спалюють Марену – божество, яке символізує зиму і приносить недуги і голод. Вся вода в ніч на Івана Купала  вважається цілющою, особливої сили набувають польові трави і квіти, неймовірно пощастить тому, хто знайде квітку папороті: казали, що людина, яка зірве її, зможе розуміти мову тварин і птахів, бачити скарби і входити до будь-яких скарбниць.

Сьогодні купальський обряд існує у формі інсценізованого обряду і має мистецьке значення, все ж головні ритуальні дійства до нас дійшли – це плетення вінків, вшанування купальського деревця хороводами, розпалювання багаття та стрибання через вогонь, спалювання опудала. Це і є головні елементи обрядовості, в основі яких лежать культ вогню, води і рослинності, і виконуються вони з метою забезпечення врожайності, здоров’я і продовження роду.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь