A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Зареєструвати місце проживання дитини без згоди батька – можливо

Дата: 23.07.2021 15:07
Кількість переглядів: 435

Здійснити реєстрацію місця проживання дитини без згоди батька – можливо! У цьому на власному досвіді переконалася мешканка міста Кропивницького.

До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка, яка не могла здійснити реєстрацію місця проживання дитини поруч з собою, оскільки не мала згоди батька. Юристка Наталія Цуцман ознайомилась з матеріалами справи та з’ясувала, що пані Юлія є громадянкою України та зареєструвала шлюб з громадянином Російської Федерації, де і залишилася проживати. Від цього шлюбу мають малолітню доньку. Подружжя тривалий час проживало разом, але згодом відносини між чоловіком та дружиною зіпсувалися, тому шлюб між ними було розірвано.

Після розлучення пані Юлія разом з донькою приїхали на постійне місце проживання до України. Жінка хотіла зареєструвати місце проживання дитини поруч з собою, проте відділом реєстрації місця проживання особи міської ради міста Кропивницького було відмовлено у вчиненні реєстрації, оскільки не було надано документа, який підтверджував згоду батька на здійснення реєстрації місця проживання дитини поруч з матір’ю.

Батько дитини участі у житті та вихованні доньки не бере, номер мобільного телефону змінив. Тому отримати згоду батька на здійснення реєстрації місця проживання дитини пані Юлія не має можливості.

Відсутність реєстрації місця проживання малолітньої дитини суперечить її інтересам та суттєво обмежує реалізацію її прав і свобод.

Наталія Цуцман склала позовну заяву про скасування рішення та зобов’язання здійснити реєстрацію місця проживання малолітньої дитини. Окрім того, оскільки пані Юлія мала складне матеріальне становище на момент звернення до суду, юристка склала клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 14.04.2021 року пані Юлію звільнено від сплати судового збору за подачу позову до суду (посилання на ухвалу https://reyestr.court.gov.ua/Review/96277463)

А відповідно до рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 28.05.2021 року позовні вимоги задоволено в повному обсязі і вирішено скасувати рішення відділу реєстрації місця проживання особи Міської ради міста Кропивницький від 16.02.2021 року про відмову у здійсненні реєстрації місця проживання малолітньої та зобов’язати здійснити реєстрацію її місця проживання. (посилання на рішення https://reyestr.court.gov.ua/Review/97437564)

Коментує юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман:

У випадку, якщо батько не згоден на зміну місця проживання дитини, необхідно:

  1. Звернутися до Центру надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) із заявою про реєстрацію місця проживання дитини.
  2. Отримати відмову у знятті з місця проживання та реєстрації місця проживання дитини.
  3. Звернутися з позовом до суду.

Не надаючи згоди на виписку та прописку дитини, батько (мати) тим самим порушує права дитини та права того з батьків, з ким проживає дитина, на вільний вибір місця проживання. Згідно з чинним цивільним законодавством України місце проживання дитини має відповідати місцю проживання батьків, або одного з них.

Сімейний кодекс зазначає, що місце проживання дитини визначається за домовленістю батьків. Згідно із ч. 2 ст. 161 Сімейного кодексу України у випадку, якщо батьки не проживають разом, та не домовились із ким саме буде проживати дитина – спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь