A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Електронні земельні торги розпочато

Дата: 28.07.2021 15:10
Кількість переглядів: 504

06.07.2021 року набув чинності Закон України 1444-IX (відомий законопроект №2195) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони».

Внесені зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі». Закон декларує:

1. прозоре та ефективне користування і розпорядження землями;

2. діджиталізація і автоматизація галузі;

3. інформація про земельні торги виключно через електронні аукціони і в режимі реального часу через мережу інтернет;

4. публічна електронна система про земельні ділянки.

Основна теза: продаж земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них виключно через електронний аукціон.

Щодо земельних ділянок приватної власності, то їх продаж або прав на них буде здійснюватися традиційно – за домовленістю сторін, крім випадків, коли власник сам виявить бажання реалізувати таке право через електронний майданчик, тобто проведення аукціону у цьому випадку не стане обов’язковою процедурою.

Нововведеннями також передбачається, що розмір реєстраційного та гарантійного внесків за лотом здійснюється з урахуванням вимог Кабінету Міністрів України, при цьому розмір гарантійного внеску не може становити менше 30 відсотків стартової ціни продажу земельної ділянки або 30 відсотків стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою (у разі продажу прав на земельну ділянку (оренди, суперфіцію, емфітевзису). Це в свою чергу є гарним запобіжником добропорядності учасників земельних торгів, адже 30 відсотків це не маленька грошова сума і якщо учасник торгів буде вести «нечесну гру», або матиме намір просто зірвати аукціон, то ці кошти йому не будуть повернуті, а оскільки ризикувати буде чим, то і торги будуть прозорішими.

Важливим нововведенням є також те, що у разі відмови переможця торгів від підписання протоколу торгів або від укладення договору, що підтверджується відповідним актом організатора, електронною торговою системою автоматично формується та оприлюднюється новий протокол торгів, а переможець торгів, який відмовився від підписання протоколу торгів або договору, позбавляється права на участь у подальших торгах з продажу того самого лоту. Така умова зробить учасників торгів більш дисциплінованими і унеможливить маніпуляції, які дозволяють зараз штучно «відтягувати» продаж права оренди і використовувати земельну ділянку за різними тіньовими схемами.

Що стосується змін до Закону України «Про оренду землі», то чітких рис набуде механізм переважного права орендаря на придбання орендованої земельної ділянки у власність. Це означає, що орендар, який відповідно до закону може мати у власності орендовану земельну ділянку, отримує переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, але за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, а в разі продажу через електронний аукціон - якщо його пропозиція є рівною або перевищує пропозицію, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону.

Отже підбиваючи підсумки, можна сказати що цей закон важливий державі та об’єднаним територіальним громадам. Що ж стосується громадян (власників земельних ділянок), то особливого впливу цього закону вони не відчують, перевагою є можливість за власним бажання продати ділянку через електронний аукціон та отримати за нею кошти, які будуть відповідати реальній ринковій вартості землі

Прозорість ринку землі та продажу права на неї – це невід’ємна складова ефективного управління земельними ресурсами.

На сьогодні Земельний Фонд України має всі необхідні технічні можливості з формування лотів як для громад так і для громадян, які мають намір реалізувати продаж права оренди шляхом проведення електронного аукціону.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь