A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Порядок надання водних об’єктів в оренду та приведення у відповідність діючих договорів оренди земель водного фонду з набранням чинності Закону України «Про аквакультуру».

Дата: 15.09.2021 14:06
Кількість переглядів: 1595

Порядок надання водних об’єктів в оренду

та приведення у відповідність діючих договорів оренди земель водного фонду з набранням чинності Закону України «Про аквакультуру».

 

З першого липня 2013 року набрав чинності Закон України «Про аквакультуру», прикінцевими положеннями якого внесено зміни до чинного законодавства, зокрема стаття 51 Водного кодексу України про користування водними об’єктами на умовах оренди викладена в новій редакції.

Нова редакція  статті 51 Водного кодексу України змінила існуючий підхід до процедури надання водних обєктів в користування на умовах оренди.

Відповідно до прийнятих змін, чинне законодавство визначає різні  процедури та принцип надання водних обєктів.

Статтею 51 Водного кодексу України визначено, що водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені  природні водойми можуть надаватися у користування на умовах оренди, для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт.

Водні об’єкти надаються в оренду на земельних торгах ( статті 135 – 139 Земельного кодексу України) у комплексі із земельною ділянкою, органами, що здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою (водним простором) згідно з повноваженнями, визначеними чинним законодавством України, при цьому віднесення водного обєкта до загальнодержавного або місцевого не має значення.

Не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб водні об’єкти, що використовуються для питних потреб та розташовані в межах територій і об’єктів, що перебувають під охороною відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд".

 

Право на користування водним об’єктом визначається договором оренди водного об’єкта, погодженим з центральним органом виконавчої влади з питань водного господарства. Типовий договір оренди водного об’єкта затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня                2013 року № 420 (далі – договір оренди водного об’єкта).

 У договорі оренди водного об’єкта визначаються зобов’язання щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об’єкта, експлуатації водосховищ та ставків відповідно до встановлених для них центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері водного господарства, режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами.

Суттєвими змінами, внесеними Законом України «Про аквакультуру» є заборона передачі орендарем права на оренду водного обєкта іншим субєктам господарювання.

Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України та ЗУ №1423 від 28 квітня 2021 року повноваження щодо передачі земельних ділянок у користування на умовах оренди для рибогосподарських, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо  належать сільським, селищним та міським радам (обєднаним територіальним громадам).       

Надання водних обєктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного обєкта. Порядок розроблення паспорта водного об’єкта затверджений наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 18.03.2013 №99, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.05.2013 за №775/23307 зі змінами  за наказом Міністерства захисту довкілля України №474 від 14.07.2021р., зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 02.08.2021 р. за №996/36618 «Про затвердження Змін до Порядку розроблення паспорта водного об'єкта». Паспорт водного об’єкта погоджується з центральним органом виконавчої влади з питань водного господарства – Держводагентством України.

Методику визначення розміру плати за надані в оренду водні обєкти  затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 28.05.2013 № 236 та зареєстровано в Міністерстві  юстиції України 17.06.2013 за №986/23518.  

Органи місцевого самоврядування, як орендодавці, повинні укласти з орендарями договори оренди водних об’єктів відповідно до Типового договору оренди водного об’єкта затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2013 року №420.

До звернення про укладення договорів додаються витяг з державного земельного кадастру,  проект землеустрою або технічна документація по встановленню меж земельної ділянки в натурі, договір оренди земель водного фонду та додаткова угода щодо поновлення договору оренди, паспорт водного об’єкта, технічна документація по нормативній грошовій оцінці земельної ділянки.

Надання нових об’єктів повинно здійснюватися виключно через проведення земельних торгів.

 

Окремим питанням, яке потребує регулювання це здійснення загального водокористування на орендованих водоймах.

Згідно із Законом України «Про аквакультуру» водні обєкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків,  визначених законом.

Орендарі водного обєкта зобовязані  передбачати місця безоплатного забезпечення права громадян на загальне  водокористування (купання, плавання на  човнах, любительське і спортивне рибальство, тощо).

При визначені таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку.

На водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених орендарем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду.

Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.

Якщо водокористувачем або відповідною громадою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

Заборона загального водокористування водними обєктами, наданими в користування на умовах оренди та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь