Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

Дата: 29.09.2021 08:00
Кількість переглядів: 457

     Україну у ХХ столітті спіткало чимало трагедій, серед яких – Голодомор, Голокост, Волинська трагедія, депортація кримськотатарського народу.

     29 вересня 2021 року в Україні та світі схиляють голови у скорботі з нагоди 80-их роковин страшної трагедії, яка відбулася у Бабиному Яру. Подібно до табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв в Європі під час Голокосту. Тільки за два дні 29 – 30 вересня 1941 року тут було розстріляно нацистами 33 тисячі 771 єврея. А у наступні роки окупації у Бабиному Яру продовжувалися вбивства десятків тисяч євреїв, а також радянських військовополонених, патріотів – українських націоналістів, ромів, інших «ворогів рейху».

    Свій Бабин Яр має й Устинівщина…

     У дві години ночі 14 червня 1942 року розпочалася операція жандармерії і поліції з арешту і подальшої ліквідації євреїв. Протягом трьох – чотирьох годин усі євреї села Ізрайлівки були зібрані в приміщенні місцевої школи. Зранку їх, а також заарештованих напередодні євреїв з Бобринця та Устинівки, повели на розстріл. Могила для захоронення була підготовлена завчасно за кілька кілометрів у бік Устинівки, в яру біля села Ковалівка. У розстрілах брали участь бобринецька і устинівська жандармерії та поліція Устинівського району. У цей день було розстріляно понад 160 мирних жителів, у тому числі  35 дітей віком до 15 років. На місці розстрілу євреїв 8 травня 2010 року було встановлено гранітний пам’ятник.

    Ці жахіття на межі уявлень про людську жорстокість, ненависть, зневагу  мають стати маніфестом співчуття і людяності. Всі ці страхіття війни ми маємо пам’ятати, щоб усвідомити цінність людського життя, щоб більше не допустити нових Бабиних Ярів.

     Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь