A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

Дата: 29.09.2021 08:00
Кількість переглядів: 435

     Україну у ХХ столітті спіткало чимало трагедій, серед яких – Голодомор, Голокост, Волинська трагедія, депортація кримськотатарського народу.

     29 вересня 2021 року в Україні та світі схиляють голови у скорботі з нагоди 80-их роковин страшної трагедії, яка відбулася у Бабиному Яру. Подібно до табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв в Європі під час Голокосту. Тільки за два дні 29 – 30 вересня 1941 року тут було розстріляно нацистами 33 тисячі 771 єврея. А у наступні роки окупації у Бабиному Яру продовжувалися вбивства десятків тисяч євреїв, а також радянських військовополонених, патріотів – українських націоналістів, ромів, інших «ворогів рейху».

    Свій Бабин Яр має й Устинівщина…

     У дві години ночі 14 червня 1942 року розпочалася операція жандармерії і поліції з арешту і подальшої ліквідації євреїв. Протягом трьох – чотирьох годин усі євреї села Ізрайлівки були зібрані в приміщенні місцевої школи. Зранку їх, а також заарештованих напередодні євреїв з Бобринця та Устинівки, повели на розстріл. Могила для захоронення була підготовлена завчасно за кілька кілометрів у бік Устинівки, в яру біля села Ковалівка. У розстрілах брали участь бобринецька і устинівська жандармерії та поліція Устинівського району. У цей день було розстріляно понад 160 мирних жителів, у тому числі  35 дітей віком до 15 років. На місці розстрілу євреїв 8 травня 2010 року було встановлено гранітний пам’ятник.

    Ці жахіття на межі уявлень про людську жорстокість, ненависть, зневагу  мають стати маніфестом співчуття і людяності. Всі ці страхіття війни ми маємо пам’ятати, щоб усвідомити цінність людського життя, щоб більше не допустити нових Бабиних Ярів.

     Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь