A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Юристка системи БПД допомогла реалізувати право учасника бойових дій на допомогу до 5 травня

Дата: 22.10.2021 11:00
Кількість переглядів: 277

Щорічно особам з інвалідністю внаслідок війни гарантована виплата разової грошової допомоги до 5 травня. Проте, на даний час, учасники бойових дій, які отримали інвалідність, не доотримують таку допомогу. Про це чергова історія захисту прав клієнтів системи БПД Кіровоградщини.

 

До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся пан Сергій. Звернення стосувалось питання визнання протиправною бездіяльність Департаменту соціальної політики щодо нарахування та здійснення виплати йому щорічної разової допомоги до 5 травня за 2021 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком.

 

Правову допомогу надавала  Наталія Цуцман, юристка  центру.

 

Після зустрічі з клієнтом та ознайомленням із наданими документами з’ясувалось, що пан Сергій є учасником бойових дій, який отримав інвалідність ІІ групи. У 2021 році грошову допомогу до 5 травня пан Сергій отримав у розмірі 3906 грн. замість 14088,00 грн. (розмір пенсії станом на 2021 рік – 1761 грн.). Різниця складала 10182,00 грн.

 

Наталія Цуцман підготувала позовну заяву до суду. У заяві юристка просила визнати протиправними дії Департаменту соціальної політики, які полягали у зменшенні розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік та здійснити доплату даної допомоги з урахуванням раніше виплаченої суми допомоги в розмірі восьми мінімальних пенсій за віком.

 

Кіровоградський окружний суд позовні вимоги задовільнив повністю.

 

З повним текстом судового наказу можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99005491.

 

 

 

Коментує юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман:

 

Правовий статус ветеранів війни визначає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-XII від 22.10.1993 (далі – Закон №3551-XII).

 

Статтею 13 Закону №3551-XII встановлені пільги особам з інвалідністю внаслідок війни.

 

Відповідно до частини п’ятої статті 13 Закону №3551-XII (в редакції Закону України від 25.12.1998 №367-XIV «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») щорічно до 5 травня особам з інвалідністю внаслідок війни виплачується разова грошова допомога у розмірах: особам з інвалідністю I групи – десять мінімальних пенсій за віком; II групи – вісім мінімальних пенсій за віком; III групи – сім мінімальних пенсій за віком.

 

Для того щоб здійснити виплату або перерахунок щорічної разової грошової допомоги до 5 травня необхідно звернутися з заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

 

Будь-які рішення, дії чи бездіяльність структурних підрозділів з питань соціального захисту населення щодо виплати та перерахунку разової щорічної грошової допомоги до 5 травня, можуть бути оскаржені в адміністративному суді.

 

Дане рішення за загальним правилом для звернення до адміністративного суду з позовом для захисту прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

 

Відповідно до п.13 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивачі звільнені від сплати судового збору за цим позовом.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь