A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Як із сусідом «мирно» землю ділили?

Дата: 28.12.2021 09:20
Кількість переглядів: 225

Досить часто між сусідськими ділянками відсутні чіткі межові знаки – паркани, огорожа, рослинні смуги, рівчаки тощо. Відсутність меж або їх порушення нерідко призводить до загострення відносин між сусідами та виникнення спору. Іноді “сусідські війни” за межу переростають в багаторічні судові розгляди. Саме така історія трапилася і з Надією Івановною.

Надія Іванівна є особою похилого віку, тому не має змоги утримувати будинок та присадибну ділянку. Всім цим займається її син та невістка Наталія, яка має від своєї свекрухи довіреність. Тривалий час Наталія та її чоловік збирали кошти для встановлення паркану. Під час його встановлення був присутній і їх сусід пан Григорій, який ніяких претензій щодо розташування паркану не мав.

У 2014 році пані Надія Іванівна отримала позовну заяву від сусіда пана Григорія про порушення права власності та відшкодування моральної шкоди в розмірі 7 тис. грн. Компаніївський районний суд Кіровоградської області прийняв рішення, що порушень зі сторони пані Надії немає, а Апеляційний суд Кіровоградської області прийняв рішення про усунення порушення права власності пана Григорія  на земельну ділянку шляхом зобов’язання пані Надію перенести паркан та стягнути моральну шкоду 500 грн., судовий збір в сумі 487 грн. 20 коп., витрати на проведення експертизи 3686 грн. 40 коп.

Пані Надія виплатила кошти по рішенню суду. Втім, коли виконавець хотів виконати рішення в частині перенесення паркану, викликав геодезиста і він виявив порушення саме зі сторони сусіда пана Григорія, оскільки саме його земельна ділянка накладається на земельну ділянку пані Надїї.

У досудовому порядку цей спір врегулювати не вдалося. Тому пані Наталія звернулася до Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги в інтересах її свекрухи пані Надії для захисту її порушеного права.

Доручення про надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано адвокату Ігорю Іващенко, який співпрацює з системою БПД.

Адвокат підготував та подав позовну заяву до Компаніївського районного суду Кіровоградської області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, адже:

  • відповідно до висновку експертного дослідження від 12.09.2019 року Кропивницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз встановлено, що фактичне розташування паркану між земельними ділянками не відповідають даним судово земельно-технічної експертизи  від 12.05.2016 року та дані земельні ділянки не накладаються, а межі земельних ділянок повинні бути встановлені в натурі (на місцевості) відповідно до технічної документації з землеустрою, яка була розроблена КП «Кіровоградський земельно-кадастровий центр» в 2015 році;
  • у досліджені від 12.05.2016 року було зазначено, що паркан був переміщеним в бік земельної ділянки пана Григорія, проте відповідно до листа директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз дана експертиза не відповідає порядку і правилам проведення експертиз і дане дослідження не містить інформації про використання необхідних вимірювальних приладів;
  • на диску з відеозаписом видно, як пан Григорій, здійснюючи ремонтні роботи біля власного домоволодіння, періодично перетинає межі своєї земельної ділянки на земельну ділянку пані Надії, демонтував мотузку встановлену позивачем для спорудження паркану.

Компаніївський районний суд позовні вимоги задовольнив частково, а саме в частині усунення перешкод в користуванні земельними ділянками, які належать пані Надії та стягнути з пана Григорія судові витрати у справі: з сплати судового збору в сумі 840,80 грн. за надання професійної правничої допомоги у сумі 500 грн. за проведення висновку експертного дослідження за результатами проведення земельно-технічного дослідження в сумі 8666,40 грн., а всього у сумі 10007 грн. 20 коп.

З рішенням суду можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/91573234.

 

Адвокат Ігор Іващенко коментує:

 

«Якщо сусід самовільно користується вашою земельною ділянкою, тим самим зробивши накладку, то відповідно до Конституції України, ви можете звернутися за захистом своїх прав до суду. Власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними».Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь