A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Як встановити факт смерті внутрішньо переміщеній особі: успішна практика юристки з Кіровоградщини

Дата: 21.01.2022 09:32
Кількість переглядів: 298

Досить часто до фахівців системи безоплатної правової допомоги звертаються особи, які стикнулися з проблемами реєстрації смерті на тимчасово окупованій території. Пані Наталія та пан Валерій були у шлюбі та проживали в м. Донецьк. У 2021 році чоловік помер. Оскільки він проживав на тимчасово окупованій території, то довідку про смерть та свідоцтво про смерть видали там.

Коли пані Наталія звернулась у Кропивницькому до відділу державної реєстрації смерті, їй відмовили в проведенні реєстрації смерті її чоловіка та видачі свідоцтва про смерть, оскільки свідоцтво про смерть її чоловіка видане на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Без свідоцтва про смерть, жінка не могла розпочати процедуру оформлення спадщини.

Тому пані Наталія була змушена звернутися до Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для захисту своїх прав.

Правову допомогу надавала Наталія Цуцман, юристка центру.

Наталія Цуцман ознайомилась з матеріалами справи та підготувала заяву до суду про встановлення факту смерті на окупованій території.

Рішенням Кіровського районного суду міста Кіровограда позовні вимоги задоволені.

З повним текстом судового наказу можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96576798.

 

Юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман роз’яснює алгоритм дій для встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території:

 

  1. Не потрібно звертатись до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за отриманням відмови у проведенні реєстрації смерті (дана позиція міститься в листі-роз’ясненні Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду (лист від 22.04.2021 № 985/0/208-21) щодо скасування вимоги отримання відмови від органів державної реєстрації актів цивільного стан).
  2. Із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України можуть звернутися до суду родичі померлого або їхній представник до суду за межами такої території України.
  3. Підготовка заяви про встановлення смерті на тимчасово окупованій території. Жителі тимчасово окупованої території, які мають довідку внутрішньо переміщеної особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка включає підготовку відповідної заяви до суду.
  4. Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються заявники – у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України.
  5. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно, з моменту її отримання.
  6. Направлення рішення суду до органів державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті та отримання свідоцтва про смерть.

 

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги за цим  посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь