Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Важливість вакцинації

Дата: 26.08.2022 15:34
Кількість переглядів: 129

   Війна супроводжується великими скупченнями людей у прихистках, обмеженим доступом до базової гігієни та іноді медицини. В таких умовах захворювання поширюються швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей і вакцинуватись.

COVID-19

   Усім дорослим варто отримати захист від COVID-19. Вакцинація надзвичайно важлива в умовах поширення штаму Омікрон, тим більше під час війни, коли можливість дотримуватися застережних заходів, як от дистанція, провітрювання чи носіння маски, є не завжди. Якщо у вас є можливість безпечно дістатися до місця, де роблять щеплення від COVID, не відкладайте.

Зазвичай первинна вакцинація від COVID-19 передбачає введення двох доз, і важливо отримати обидві. Усім, у кого пройшло 6 місяців від щеплення другою дозою, слід отримати бустерну дозу, щоб посилити захист. Наказом МОЗ України № 1249 від 19 липня 2022 року дозволено вводити другу бустерну дозу проти корона вірусу людям, які мають певні хвороби або ж хронічні патології.

     Якими вакцинами робити бустер?

Після двох щеплень вакциною CoronaVac - будь-якою вакциною, наявною в Україні: CoronaVac, AstraZeneca або мРНК-вакцинами Pfizer чи Moderna. 

Після мРНК-вакцин - на вибір: Pfizer або Moderna.

Після векторної вакцини AstraZeneca - або AstraZeneca, або мРНК-вакцини Pfizer чи Moderna.

Отримати щеплення, у тому числі бустер від COVID-19, можна у пунктах вакцинації та медичних закладах.

Правець та дифтерія

   Усім дорослим рекомендуємо перевірити, коли вони востаннє отримували щеплення від дифтерії і правця: якщо минуло 10 років, час пройти ревакцинацію. Якщо ви не пам’ятаєте, коли востаннє вакцинувалися від дифтерії та правця, і не маєте доступу до документа про щеплення, краще вакцинуватись. 

Ревакцинація дорослих проводиться кожні 10 років - упродовж всього життя.

Гепатит В

       Зараз будь-хто може опинитися в ситуації, коли потрібно буде хірургічно зашивати рани чи знадобиться переливання крові, тому ризик зараження вірусом гепатиту В зростає.

 Ви можете обрати вакцину, яка захищає тільки від гепатиту В, або комбіновану вакцину від гепатиту В та гепатиту А. Отримати захист ще й від гепатиту А - бажано, адже проблеми з водопостачанням цілком вірогідні, а отже, можливі і спалахи гепатиту А.

Зазвичай щеплення проти гепатиту B проводять за схемою 0-1-6 місяців (3 дози). У нинішньому контексті, якщо ви ще не почали вакцинацію, лікар може порекомендувати вам прискорену схему 0-7-21 день плюс ревакцинація (четверта доза) на 12-му місяці для довгострокового захисту.

 Кір

Якщо у вас є сумніви, чи хворіли ви в дитинстві на кір, або чи були вакциновані від кору, вам варто зробити щеплення принаймні однією дозою вакцини від цього високозаразного захворювання. 

   Дорослі, так само як і діти, можуть захворіти на кір, що має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Інфекція може викликати ускладнення (пневмонію, енцефаліт), призвести до інвалідності чи смерті.

Дорослі можуть отримати щеплення від кору лише за власний кошт.

Зазвичай схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини КПК (від кору, паротиту та краснухи) із мінімальним інтервалом 28 днів.Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь