Всесвітній день боротьби з діабетом
ДІАБЕТ – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін – гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові. В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.
Існують три основні типи діабету: 1) діабет І типу (інсулінозалежний) – характерне недостатнє вироблення підшлунковою залозою інсуліну, розвивається швидко в основному у дітей і молодих людей. 2) діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) виникає, коли організм неефективно використовує вже виділений інсулін, розвивається поступово частіше у людей старше 40 років, зустрічається у 80-85 % випадків. 3) гестаційний діабет – вперше діагностують у період вагітності, може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.
Фактори ризику появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції, провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав захворіти на цукровий діабет), низька фізична активність, атеросклероз, гіпертонічна хвороба.
СИМПТОМИ ДІАБЕТУ: сухість у роті, спрага, надмірне сечовиділення, втрата ваги при підвищеному апетиті, зуд шкіри (особливо в області геніталій у жінок), погано заживаючі рани, постійне відчуття голоду, погіршення зору, постійне відчуття втоми. Ці ознаки найбільш характерні для цукрового діабету 1 типу.
ПРОФІЛАКТИКА ДІАБЕТУ у простих правилах здорового способу життя:
– не допускати надлишкової ваги;
– мати регулярні фізичні навантаження;
– дотримуватися здорового харчування, зменшення кількість цукру, насичених жирів і збільшення споживання клітковини – овочів та фруктів;
– відмовитися від куріння і надлишкового вживання алкоголю;
– регулярно перевіряти рівень глюкози в крові (норма 3.89-5.83), слідкувати за артеріальним тиском та холестерином;
– уникати стресу.
Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє попередити розвиток тяжких ускладнень.
Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!