Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Дата: 14.11.2022 10:55
Кількість переглядів: 127

Фото без описуСьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі.

Вперше цей День проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається під егідою ООН.

Дата обрана не випадково: 14 листопада - день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби.

Зараз у всьому світі від діабету страждає близько 422 мільйонів осіб у віці від 20 до 79 років. При цьому приблизно 50% з них не знають про захворювання. Крім того, за даними статистичних досліджень, кожні 10-15 років кількість діабетиків подвоюється. Особливо швидко поширеність діабету зростає в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Переважна більшість випадків цього захворювання належить до діабету другого типу.

Що таке діабет та які його типи існують

Діабет – це хронічна хвороба, яка пов’язана з порушенням обміну речовин, а саме інсуліну. Інсулін – гормон, який впливає на вуглеводний обмін і на те, як засвоюється глюкоза з їжі. Це провідник, без якого глюкоза не потрапить у клітини організму. Тобто не нагодує їх, а так і залишиться в крові, порушить роботу нервової тканини та органів.

Діабет поділяють на три типи: І, ІІ та гестаційний (діабет під час вагітності).

Є ще таке захворювання, як нецукровий діабет. Воно пов’язане з порушенням функцій гіпоталамуса або гіпофіза, але зустрічається рідко та лікується медикаментами довічно.

Симптоми цукрового діабету

  • Постійне відчуття спраги, за день випивається понад трьох літрів води.
  • Часто хочеться в туалет, особливо вночі.
  • Зростає апетит, ви відчуваєте постійний голод, але вага падає (на ранніх стадіях).
  • Свербить шкіра.
  • Рани повільно гояться.
  • Постійно відчувається втома, псується пам’ять.
  • Погіршується зір.
  • Німіють кінчики пальців.

При діабеті 1-го типу з рота пахне ацетоном, шкіра лущиться. Такий діабет може проявитися різко, супроводжуватися нападами головного болю і блювоти, і навіть довести до коми, особливо якщо ранні ознаки ніхто не помітив.

Діабет 2-го типу часто не помічають, поки він не призводить до інших складнощів: проблем з потенцією, погіршення зору, хвороб нирок, інфаркту.

Профілактика захворювання

Повністю виключити ризик, якщо схильність до цукрового діабету все ж таки існує, не можна, однак контролювати чинники, які здатні привести до розвитку цієї недуги, можна.

Якщо проаналізувати свій розпорядок дня, шкідливі звички, харчування, фізичну активність, внести у звичний спосіб життя зміни, то запобігти розвитку хвороби цілком можливо. Головне, докласти максимум зусиль, бо від цього залежить збереження здоров’я.

Для мінімізації ризику ви можете:

  1. Відмовитися від рафінованих вуглеводів і цукру.
  2. Регулярно займатися спортом.
  3. Пити воду.
  4. Привести вагу в оптимальну норму.
  5. Відмовитися від куріння.
  6. Спробувати низьковуглеводне дієтичне харчування.
  7. Харчуватися малими порціями.
  8. Перейти від сидячого до активного способу життя.
  9. Вживати багату клітковиною їжу.
  10. Не допускати дефіциту вітаміну D.
  11. Мінімізувати кількість їжі, що пройшла термічну обробку.
  12. Пити чай і каву.
  13. Включити в раціон харчування куркумін і берберин.

Діабету 1-го типу запобігти не вийде, але діабет 2-го типу піддається профілактиці: 30 хвилин помірної фізичної активності щодня і здорове харчування можуть істотно скоротити ризик його виникнення.

Бережіть своє здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь