Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Вчимо дітей правилам особистої гігієни

Дата: 19.01.2023 15:46
Кількість переглядів: 148

Фото без описуОсобиста гігієна – сукупність гігієнічних правил поведінки людини. Виконання правил особистої гігієни сприяє збереженню і зміцненню здоров’я людини. Вона включає правила гігієнічного догляду за тілом, порожниною рота, статевими органами, а також користування взуттям, білизною, одягом, житлом тощо. Підвищенню стійкості організму до різних несприятливих факторів, пристосуванню людини до довкілля також сприяють правильне харчування, гартування, регулярні фізичні вправи та інші гігієнічні заходи.

Дотримання гігієнічних правил – ті корисні навички, які має опанувати змалечку кожна дитина, і з часом лише вдосконалювати й трансформувати їх відповідно до вікових особливостей.

Особливо важливо стежити за чистотою рук. Змалечку дитині потрібно пояснювати, що руками людина бере різні предмети – олівці, ручки, книги, зошити, м’ячі, іграшки, гладить тварин, береться за ручки дверей, торкається різних предметів у туалетних кімнатах. На всіх цих предметах є бруд, часто невидимий для ока, який залишається на шкірі пальців. Якщо брати немитими руками продукти харчування або торкатися обличчя, то цей бруд через рот може потрапити в організм. Саме через брудні руки передається значна кількість різних хвороб від хворої людини до здорової.

Фото без описуДорослі й діти повинні мити руки з милом перед кожним прийомом їжі, після повернення з громадських місць, після ігор, гімнастичних вправ, роботи (прибирання кімнати, на городі), після кожного відвідування туалету, перед сном. Для цього можна використовувати звичайне мило без додавання антибактеріальних компонентів (наприклад, триклозану або трикарбану), бо ці речовини спроможні викликати порушення нормальної мікрофлори шкіри та призводити до розладу функціонування ендокринної системи.

Треба змалечку навчити дитину правильно мити руки, бо саме ця навичка є основою профілактики інфекційних хвороб.

Фото без описуПам’ятаймо, прищеплення гігієнічних правил досягає мети, якщо підкріплюється особистим прикладом батьків, членів сім’ї, вихователів та вчителів. Дитину потрібно виховувати так, щоб гігієнічні процедури стали для неї внутрішньою потребою. Це допоможе не лише зберегти та зміцнити здоров’я, а й сформувати культуру поведінки дитини на все життя.

Діти мають право на основні засоби та умови дотримання гігієни. Їм потрібна чиста питна вода, облаштовані туалети, безпечне довкілля й базова інформація про гігієну. Якщо створені такі умови, то діти й навчаються краще, і можуть бути провідниками ідей санітарії та гігієни в дитячому колективі, родині та в цілому в суспільстві.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь