Всесвітній тиждень обізнаності про солі

Дата: 13.03.2023 11:48
Кількість переглядів: 180

Фото без описуУстинівське відділення ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»  інформує:

13-19 березня  Всесвітній тиждень обізнаності про сіль і нагадує, що скорочення споживання натрієвої солі є пріоритетним завданням з точки зору профілактики і боротьби з неінфекційними захворюваннями, на які припадає орієнтовно 86% всієї смертності і 77% загального тягаря хвороб в європейському регіоні.

Вся сіль, незалежно від місця виробництва і кольору – це сіль натрію: морська, кам'яна, рожева, гімалайська тощо. Але сьогодні випускається, в тому числі в Україні, харчова сіль з низьким вмістом натрію, в якій солоний смак зберігається завдяки добавці солі калію. Така здорова альтернатива допоможе знизити споживання натрію і компенсувати недолік калію в харчуванні українців, за прикладом Фінляндії.

За результатами дослідження STEPS 2019, українці вживають натрієвої солі 12,6 г на добу – це майже у три рази більше норми, рекомендованої ВООЗ (5г).

Вплив солі на організм

Натрій – один з елементів вживаної нами солі, повинен щодня надходити з їжею, оскільки він не виробляється в організмі самостійно. Він потрібен для формування кісток і скорочення м'язів, нормальної роботи нервової системи. Недостача солі може призвести до дисфункції нервової та м'язової систем. Хлориди також беруть участь в роботі імунної системи, при їх нестачі також страждає функція детоксикації.

Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин.

При нестачі солі в раціоні організм почне використовувати свої внутрішні резерви, запозичивши необхідні компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м'язах, далі швидко стомлюється, та її самопочуття стрімко погіршується.

Щоб уникнути цього, треба, щоб в раціоні була присутня певна кількість солі. У 2018 році ВООЗ, з метою профілактики гіпертонії і зниження ризику розвитку захворювань серця та інсульту, ухвалила рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів в день, що еквівалентно 2 грамам натрію.

Але слід врахувати, що 5 грамів (орієнтовно 1 чайна ложка) – загальна кількість солі, яку слід вжити протягом дня.

Стежте за своїм раціоном і будьте здорові !!!!


« повернутися до розділу «УСТИНІВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ»

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь