Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Як насолодитися ранніми овочами без шкоди для здоров’я

Дата: 21.04.2023 09:14
Кількість переглядів: 109

Фото без описуТермін «нітрати» стосовно овочів означає наявність солей азотної кислоти в них. Як відомо, рослини беруть з ґрунту набагато більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів у рослинні білки відбувається лише частково, решта ж нітратів потрапляє в організм людини під час вживання овочів.

Потрапляючи до організму людини, нітрати перетворюються в нітрити, які блокують передачу кисню до тканин та клітин, в результаті чого настає кисневе голодування органів. Це характеризується запамороченням, підвищенням або зниженням температури, діареєю та блюванням, у важких випадках можливий діурез та запалення нирок.

Саме тому ранні овочі особливо небезпечно споживати дітям, людям літнього віку, хворим на анемію, вагітним, матерям, що годують грудьми, людям із захворюваннями серцево-судинної системи та органів дихання.

Не всі овочі однаково накопичують нітрати. Найбільш схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці - цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста.

Найменш небезпечні бобові, картопля, солодкий перець, помідор, ріпчаста цибуля.

Повністю позбутися нітратів в овочах неможливо, та й недоцільно - разом з ними гинуть і вітаміни. А от зменшити їх кількість можна: під час очищення, варіння, бланшування, засолювання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить дотримуватися наступних порад при купівлі ранніх овочів:

  • Купуйте їх тільки в пристосованих торговельних точках, де продавець може підтвердити якість овочів якісним посвідченням, в якому зазначений вміст нітратів. Не слід соромитися запитати про наявність документів.
  • Не здійснюйте купівлю в місцях стихійної торгівлі, адже походження та якість таких овочів невідомі.
  • Піддавайте овочі термічній обробці, так знищуються шкідливі речовини.
  • Ретельно мийте та очищуйте овочі перед споживанням.
  • Замочуйте овочі на 15-20 хвилин, змінюйте воду 2-3 рази.
  • Овочеві салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням.
  • Обмежуйте   споживання   тепличних  овочів   дітьми,   літніми   чи   хворими людьми.

Ці прості й водночас ефективні заходи допоможуть зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь