A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

САМОВІЛЬНЕ СПАЛЮВАННЯ ЛИСТЯ ТА СУХОЇ ТРАВИ – ПОЗА ЗАКОНОМ

Дата: 23.10.2023 16:08
Кількість переглядів: 92

Устинівська селищна рада в черговий раз звертається до мешканців громади та попереджує про заборону паління сухої трави, листя й гілок дерев, та нагадує, що за такі дії загрожують штрафи та кримінальна відповідальність.

Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф.Фото без опису

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання.

Що загрожує паліям трави

 

За порушення Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), а саме накладання штрафу:

- на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 

Кодексом України про адміністративні правопорушення статті 771 за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, передбачено накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн). Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 – 12420 грн) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн).

 

Звертаємо увагу, згідно ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсію, розглядаться як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна. Адже вогнища можуть розцінюватися як подання сигналів ворогові, а задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних Сил України.

Закликаємо усіх жителів громади бути екологічно вихованими, обачними, застережливими, пильними та уважними, не порушувати правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та рослинні рештки – не забруднювати повітря, берегти власне життя і здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь