Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Всесвітній день боротьби проти раку

Дата: 06.02.2024 13:43
Кількість переглядів: 39

Фото без описуЗ 4 по 11 лютого, у всьому світі, проводиться роз’яснювальна кампанія до Всесвітнього дня боротьби проти раку. Головною метою його проведення є підвищення обізнаності людей про рак як одного з найтяжчих захворювань сучасності, а також привернення уваги громадськості до його запобігання.

Рак не обирає. Злоякісні пухлини виникають у жителів усіх континентів і країн, багатих і бідних, чоловіків та жінок. Так, в Україні у 2022 році було зареєстровано понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень – понад 45 тисяч у чоловіків і майже 48 тисяч у жінок. Від раку померло 39 тисяч людей. У віковій структурі, серед пацієнтів з онкологічним діагнозом 26,4% чоловіків і 36,3% жінок перебували у працездатному віці 20-59 років, а переважну більшість складали люди старшого віку 60+ років (72,5% чоловіків та 63,0% жінок), з них у віці 80+ років – близько 12% людей обох статей.

Рак – група захворювань, які спричинені неконтрольованим розмноженням змінених клітин. Ці зміни можуть бути результатом зовнішнього впливу або ж успадковані генетично. І хоча ліків від раку досі не існує, успішне подолання цієї хвороби – далеко не рідкість. Головні умови подолання – профілактика та раннє виявлення онкохвороб. Саме це забезпечує громадян та державу від суттєвих витрат на лікування, дозволяє вчасно запобігти недузі або вилікувати її на якомога ранніх стадіях та повернути людину до повноцінного життя.

Саме тому кожен з нас повинен знати про це, проходити регулярно профілактичні огляди та розуміти важливість контролю за власним здоров’ям.

Ви можете профілактувати рак! Для цього треба:

  • Не курити. Вживання тютюну є одним з найважливіших факторів ризику розвитку раку.
  • Вживати здорову їжу. Нехай овочі, фрукти, цільнозернові продукти, боби та нежирне м’ясо птиці стануть невіддільною частиною вашого щоденного меню. Також пам’ятайте, що важливо зменшити споживання солі та цукру в раціоні.
  • Підтримувати здорову вагу та бути фізично активними. Включіть у свій графік щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня.
  • Не засмагати. Уникайте прямого сонячного світла вдень, адже це збільшує ризик меланоми.
  • Вакцинуватися. До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів зумовлено такими інфекціями, як вірусний гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ). Зокрема, вірусний гепатит В може збільшити ризик розвитку раку печінки.
  • Уникати ризикованої сексуальної поведінки, яка може призвести до появи інфекцій, що передаються статевим шляхом. А це, своєю чергою, може збільшити ризик розвитку онкозахворювань. Проконсультуйтеся з лікарем щодо наслідків та як захистити себе.
  • Регулярно проходити профілактичні огляди. Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь