A A A K K K
для людей із порушенням зору
Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Хто повинен оформити право власності на земельну ділянку до 1 січня 2025 року

Дата: 14.02.2024 09:32
Кількість переглядів: 266

Останнім часом, досить часто до Центру надання адміністративних послуг звертаються власники земельних ділянок з питанням реєстрації/перереєстрації земельних ділянок, побоюючись, що вони можуть втратити землю з 1 січня 2025 року.

Статтею 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» (далі – Закон) визначено, що у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.Фото без опису

Що ж таке невитребувана земельна часта (пай)?

Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Право на земельну частку (пай) мають, зокрема, колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств (пенсіонери з їх числа, або їх спадкоємці), які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

На відміну від земельної ділянки, яка має кадастровий номер та визначену площу, земельна частка (пай) є умовною часткою земель, розмір якої  визначений в умовних кадастрових гектарах.

Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є:

свідоцтво про право на спадщину;

посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай);

рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Тобто, в обов’язковому порядку до 1 січня 2025 року необхідно оформити право власності на земельну ділянку тільки тим, хто має вищеперелічені документи, що посвідчують право на земельну частку (пай), але не мають документів, які підтверджують право власності на земельні ділянки.

Відповідно до статті 3 Закону підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради.

Особи, власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати у власність належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості).

Законом України від 24 березня 2022 року № 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2145) визначено особливості регулювання земельних відносин під час дії воєнного стану. Звертаємо увагу, що даний Закон не містить будь-яких заборон чи особливостей виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) в період дії воєнного стану.

 

Документами, які підтверджують право власності на земельні ділянки є:

державний акт на право власності на земельну ділянку ( видавалися до 01.01.2013);

свідоцтво про право власності на нерухоме майно (видавалися з 01.01.2013 року до 01.01.2016 );

свідоцтво про право на спадщину;

судове рішення, що набрало законної сили, щодо набуття/зміни права власності на земельну ділянку;

витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

інші цивільно-правові угоди щодо відчуження земельної ділянки: договори купівлі-продажу, дарування, міни.

Найпоширенішим документом був (і залишається) державний акт про право власності на земельну ділянку.  Наразі, усі державні акти, що були видані до 1 січня 2013 року, зберігають свою чинність.

Отже, якщо Ви отримали відповідні документи, то причини для хвилювання відсутні і дана норма щодо оформлення права власності на земельну ділянку до 01.01.2025 Вас не стосується.

Дана вимога щодо оформлення права власності на земельні ділянки до 01.01.2025 також не стосується земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та для ведення особистого селянського господарства (зокрема городів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь