Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

День українського добровольця

Дата: 14.03.2024 09:44
Кількість переглядів: 28

Фото без опису14 березня в Україні відзначається День українського добровольця, який установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Саме в цей день у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету. 

Одна з головних причин формування окремих незалежних батальйонів учасниками Майдану, котрі вирішили боронити державність на фронті, – бажання захищати Україну, залишаючись разом із побратимами, з людьми, що стояли пліч-о-пліч на барикадах або були товаришами з патріотичних рухів.

Новий виток розвитку добровольчому руху надав Закон України «Про основи національного спротиву», ухвалений 16 липня 2021 року. Відповідно до цього закону добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.

24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію України. Країна-агресор із перших днів завдає ударів по цивільному населенню та інфраструктурі. 

Відповіддю на вторгнення став, зокрема, масштабний добровольчий рух. З перших годин вторгнення сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.

До українських добровольців, які зголосилися захищати свою державу, доєдналися іноземці. Українська держава закликала їх спільно боротися за мир і демократію у Європі та всьому світі.

З початку повномасштабного вторгнення добровольцем став увесь Український народ:

 ті, хто прийшов до центрів комплектування та поповнив ряди Збройних Сил України;

 ті, хто став до лав територіальної оборони;

 ті, хто всіляко допомагає захисникам і готовий стати до їхніх лав завтра. 

Патріотично налаштовані жителі Устинівської громади ще з 2014 року пішли добровольцями захищати східний кордон країни.

З 24 лютого минулого року кількість тих, хто добровільно зголосився захищати Україну від ворога значно зросла. Сьогодні жителі громади служать у лавах Збройних Сил, відстоюючи на фронтах незалежність цілої країни і входять до складу різних добровольчих формувань, захищаючи мир та спокій в кожної родини.

На превеликий жаль, за десять років війни Устинівська громада вже не раз прощалася зі своїми захисниками, серед яких багато добровольців.

 Ми пам’ятатимемо їхній подвиг вічно. Ми завжди будемо пишатися і захоплюватися тими, хто будь-якої миті готовий добровільно стати на захист країни.

Українські добровольці – це приклад для усього світу справжньої боротьби за свободу, звитяги, самопожертви та героїзму. З такою армією відчайдушних захисників на нас чекає тільки Перемога!

Слава Україні !  Героям Слава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь