Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

"Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату"

Дата: 29.04.2024 10:42
Кількість переглядів: 193

Устинівська селищна територіальна громада є однією зі 184 громад, які стали учасниками проєкту "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату", до участі у якому було подано понад 600 заявок від громад з усієї країни.

Тож в рамках зазначеного проєкту, 25.04.2024 року в Устинівській селищній раді відбувся тренінг "Інформування та пошук кандидатів у патронатні вихователі" , за участі спеціаліста із планування, організацій, координації проєкту у Кіровоградській області Наталії МАЙСТРЕНКО. На заході були присутні: секретар селищної ради, заступник голови з питань діяльності виконавчих органів ради та керуючий справами, старости, спеціалісти служби у справах дітей, центру надання соціальних послуг, відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту, відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій , представники закладу медицини, центру зайнятості та правоохоронних органів, патронатний вихователь.

Сім’я — найкраще місце для зростання дитини. Саме тому в Україні важливо розвивати патронатне виховання — тимчасовий професійний догляд за дітьми в родинах.

Патронатні сім’ї приходять на допомогу, коли соціальним службам доводиться вилучати дитину з сім’ї. Це професійні вихователі, які приймають дитину у свою сім'ю, піклуються про її моральний стан та здоров’я, поки з її батьками працюють соціальні служби або поки їй підшукують нову родину.

Зараз в Україні працює 297 патронатних родин зокрема в Устинівській громаді з 2018 року працює 1 патронатна сім'я. Мета проєкту– щоб у кожній громаді з’явились патронатні сім’ї, в які можна на певний час влаштовувати дітей, вберігаючи їх таким чином від інтернатів.

Станом на 01.04.2024 року - 7 дітей Устинівської громади  перебувають у сім'ях патронатних вихователів інших громад. Як бачимо, для нашої громади створення патронатних сімей є не просто вимогою законодавства, це необхідність! Кожна дитина має право на сім'ю та сімейне виховання, лиш у сім’ї дитина може гармонійно розвиватися та соціалізуватися, тож долучайтесь! Звертайтеся в службу у справах дітей Устинівської селищної ради для більш детальної інформації!

Проєкт «Родина для кожної дитини:розвиток сімейного патронату» реалізується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine, Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (з 01.01.2024 прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн ( 6407,5 грн в місяць), для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн (7990 грн в місяць).

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 01.01.2024 прожитковий мінімум для працездатної особи становить 3028 грн (3028*5=15140 грн в місяць).

У разі, якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше ніж на 50 відсотків.

Патронат - це робота, це офіційне працевлаштування! Заробітна плата патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів на працездатних осіб. Так, робота тяжка, безумовно потребує витримки та терпіння, адже кожен випадок є унікальним, але воно того варте! Ставши патронатним вихователем Ви отримаєте не лише роботу і можливість самореалізації, Ви подаруєте дітям нове життя, можливо для когось із них це буде дійсно шанс на щасливе майбутнє!

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь