Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Профілактика отруєння рибою та рибопродуктами

Дата: 10.05.2024 11:24
Кількість переглядів: 97

З метою попередження можливих негативних наслідків для здоров’я людей, Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертається до мешканців Кропивницького району та наголошує на відповідальному споживанні водних біоресурсів (риби, рибопродуктів, ракоподібних тощо):Фото без опису

  • не купуйте рибу, рибопродукти, виготовлену із них продукцію на стихійних ринках;
  • вимагайте у продавця документи, що підтверджують походження товару;
  • переконайтесь у відповідності умов зберігання продукції;
  • вимагайте чек за здійснену покупку.

Найпоширенішим інфекційним захворюванням, яке пов’язане із споживанням риби та несе смертельну загрозу життю людини, є ботулізм.

БОТУЛІЗМ – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин, що виробляє бактерія Clostridium botulinum. В природі бактерія знаходиться ґрунті, піску берегів, але найбільше в прибережному мулі. Тому прісноводна риба може інфікуватися зазначеним збудником, який не приносить шкоди, поки риба жива. Лише після загибелі риби збудник починає виробляти смертельний токсин, який, потрапляючи в організм людини, викликає вагомі розлади здоров’я та може привести до смерті.

Найчастіше захворювання виникає в літню пору року.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.
  •  

Профілактичні заходи

Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та інше - не варто вживати рибу в їжу. Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцне засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.

Риба - надзвичайно корисний продукт для нашого організму. Однак не варто нехтувати правилами культури харчування і їсти сиру, слабосолену рибу. Також остерігайтеся часто вживати в їжу суші, сушімі, строганину і подібні продукти даної категорії.

Але головним правилом залишається купувати тільки ту рибу, що реалізовується на ринку чи в магазині та має відповідні документи про проведення ветеринарно-санітарної експертизи, сертифікат якості тощо.

 

ЗАСТЕРІГАЄМО!

У разі появи будь-яких з перелічених симптомів необхідно негайно звернутися до медичного закладу для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

У разі виявлення в обігу підозрілої продукції, повідомляйте Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32-04-32 або звертайтесь до територіального управління за адресою: 25004,м. Кропивницький, вул. Покровська, 73б.

Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь