Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

БЕРЕЖІТЬСЯ КЛІЩІВ

Дата: 15.05.2024 13:49
Кількість переглядів: 73

Фото без опису            При проведені ентомологічного обстеження територій Устинівської селищної територіальної громади фахівцями Устинівського відділення Кропивницького РВ  відповідно до плану моніторингових досліджень на 2024 рік здійснено відбір 26 екземплярів кліщів на територіях с. Новоігорівка (лісові насадження за межами населеного пункту) та с. Тирлова Балка (територія випасу худоби). Відібрані зразки доставлено в лабораторію особливо небезпечних  інфекцій ДУ «Кіровоградський  обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».  За результатами досліджень у одному екземплярі виявлено збудник кліщового бореліозу (хвороба Лайма).

 

     Ентомологічні обстеження продовжуються, але вже зараз фахівці попереджають про необхідність бути надзвичайно обережними під час відвідування  території  лісу,поля, пасовищі,  парку тощо.

При укусі інфіковані кліщі можуть спричинити інфекційне захворювання у людини, а саме: хворобу Лайма (бореліоз), кліщовий вірусний енцефаліт, туляремію. Ці захворювання характеризують важке протікання, часті ускладненнях, висока летальність та швидке поширення.

  Слід пам’ятати, що кліщ присмоктується не відразу , він досить довго лазить по людині, причому, тільки знизу доверху. Тому, якщо людина вдягнена належним чином  (сорочка із щільно прилягаючими манжетами, заправлена у штани; штани заправлені в шкарпетки, туго пов’язана косинка), то до шкіри кліщ не добереться. Присмоктується кліщ лише в певних місцях – шукає тонку ніжну шкіру (за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках, в області пупка, під лопатками, по ходу хребта). Тому, коли прийдете додому з лісу, пасовища тощо, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, ягоди, гриби, що ви принесли , кота або пса, що вас супроводжували.

  Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Головне - діяти швидко. В ідеалі варто звернутися до лікарів, але якщо ви розумієте, що це займе багато часу, то діставати кліща краще самостійно - чим менше часу він проведе під шкірою, тим меншою є вірогідність зараження.

Для видалення кліща підійде спеціальний пристрій (його можна придбати в аптеках) або ж звичайний пінцет. Його треба підсунути якомога ближче до шкіри й, розхитуючи з боку в бік, викрутити кліща. Після цього варто протерти місце укусу антисептиком.

Видаленого кліща можна помістити в закриту посудину - в лабораторії зможуть перевірити, чи є він переносником збудника інфекції.

Окрім того, варто упродовж щонайменше трьох тижнів стежити за станом свого здоров'я. У разі підвищення температури або виникнення почервоніння в місці укусу - негайно звертайтесь до лікаря

 

 Будьте уважними, бережіть себе та своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь