Устинівська селищна рада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Ботулізм — важке харчове отруєння

Дата: 18.06.2024 08:45
Кількість переглядів: 56

                Устинівське відділення ДУ «Кіровоградський   ОЦКПХ МОЗ»     інформує:  у  травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм —  переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса. Фото без опису

          Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо. 

         Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. 

     Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, 14-м пацієнтам було введено протиботулічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області. 

    Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:

☛ м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),

☛ сильно виражена сухість у роті,

☛ нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

    Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику. 

 

У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь